Vláda rozhodla o modernizaci bezpečnostních opatření na letišti Václava Havla

19.01.2015 18:50

Vláda ČR na svém zasedání 19. ledna 2015 schválila v rámci programových závazků v oblasti bezpečnosti posílení pravomocí pro zpravodajské služby, modernizaci bezpečnostních opatření na letišti Václava Havla či uvolnění peněz pro zajištění mezinárodní pietní akce k uctění obětí holocaustu Let my people live!.

Vláda rozhodla o modernizaci bezpečnostních opatření na letišti Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Vláda také rozhodla o pokračování humanitárního projektu MEDEVAC či například zřízení Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst.

Posílení pravomocí pro zpravodajské služby

Schválená úprava je součástí dlouhodobě připravovaných opatření, která vycházejí z programového prohlášení vlády. Zpravodajské služby budou mít nově přístup například k údajům o klientech bank a vlastníkům telefonních čísel. Novela umožní také například spolupráci mezi zpravodajskými službami a Generálním finančním ředitelstvím.

Zpravodajské služby budou moci získat komplexní informace o peněžních tocích nebo osobách zapojených do organizovaného zločinu v České republice i zahraničí. Novela by měla mimo jiné usnadnit odhalování korupce u lidí pracujících ve státní správě. Do budoucna se počítá například i se zavedením dvoustupňových kontrol zpravodajských služeb.

Posílení bezpečnosti na letišti Václava Havla

Vláda schválila zvýšení dosavadních bezpečnostních opatření na letišti Václava Halva Praha. Moderní bezpečnostní systém, který bude obsahovat například zařízení na automatické rozpoznávání obličejů cestujících nebo centrum pro sběr výstupů ze všech varovných systémů, by měl být zprovozněn do konce příštího roku. Na modernizace bezpečnostních opatření uvolní vláda ze státního rozpočtu 154 milionů korun.

Česká republika se připojí k uctění obětí holocaustu

Ve dnech 26. a 27. ledna 2015 se v České republice uskuteční pietní a diskuzní akce u příležitosti mezinárodního Dne památky obětí holocaustu. Součástí oslav je dvoudenní mezinárodní fórum s názvem Let My People Live! na Pražském hradě a vzpomínková ceremonie v Terezíně. Premiér Bohuslav Sobotka uctí památku obětí holocaustu 26. ledna na Pražském hradě a druhý den povede českou delegaci na pietní akci v polské Osvětimi.

Česká republika byla pro organizaci této významné akce mezinárodního charakteru vybrána Evropským židovským kongresem mimo jiné kvůli dlouhodobě nízké míře antisemitismu. Fóra se zúčastní řada mezinárodních hostů, mezi kterými je například předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nebo profesor historie z univerzity Yale Timothy Snyder. Na zajištění bezpečnosti akce vláda vyčlenila 10,5 milionu korun.

Humanitární projekt MEDEVAC pokračuje

I v roce 2015 bude pokračovat program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel (MEDEVAC). Díky rámcové roční koncepci programu bude moci Česká republika rychleji a efektivněji reagovat na situaci v postižených oblastech.

Program bude primárně určen pro ženy, děti a starší osoby, které se nacházejí ve vážném zdravotním stavu, a není jim možné zajistit léčbu v místních podmínkách. V roce 2015 vláda počítá s vysláním lékařských týmů do postižených zemí, převozem zraněných obyvatel na léčení do České republiky i s odbornými stážemi lékařů z oblastí postižených humanitární krizí.

Kompletní výsledky jednání najdete na vlada.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…