Vláda schválila další opatření pro rozvoj bezpečnosti na mezinárodních letištích ČR

25.07.2017 19:37

Vláda v pondělí schválila na návrh Ministerstva vnitra dva klíčové materiály, které zásadním způsobem doplní bezpečnostní standardy na mezinárodních letištích v ČR.

Vláda schválila další opatření pro rozvoj bezpečnosti na mezinárodních letištích ČR
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Dojde tam tak například k modernizaci kamerových systémů včetně systému automatické detekce obličejů nebo zavedení systému rozpoznání registračních značek vozidel. Díky tomu bude možné lépe monitorovat cestující, kteří se na letištích a v jejich okolí pohybují. Rozšířená opatření vyjdou na cca 672 milionu korun.

V oblasti zvyšování bezpečnosti na letištích je Česká republika velmi aktivní. Už v roce 2015 byl zahájen projekt, jehož cílem je zvýšení bezpečnosti nejen na pražském letišti. Financován je z rozpočtu České republiky a participují na něm bezpečnostní složky. „Součástí tohoto projektu jsou i schválené materiály, které zásadním způsobem doplňují bezpečnostní standardy a opatření na mezinárodních letištích v ČR,“ uvedl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Letiště Václava Havla Praha

Pražské letiště se dočká instalace dalších 145 speciálních kamer rozpoznávajících obličeje, které dokáží okamžitě porovnat zachycenou tvář s databází zájmových nebo hledaných osob. Kamerový systém bude také doplněn o dalších 30 přehledových kamer. Všechny přístroje budou umístěny v tranzitním prostoru tak, aby dohlédly i do nástupních mostů k letadlům, do jednotlivých prstů letištních terminálů nebo spojovacích prostor. Předpokládané náklady na daná opatření a s nimi spojené technické prostředky jsou cca 87 milionů korun a zaplatí je Ministerstvo vnitra.

Ostatní mezinárodní letiště (letiště Brno-Tuřany, Karlovy Vary, Pardubice a Ostrava)

Jedním z chystaných opatření na ostatních mezinárodních letištích je modernizace kamerového systému, jehož součástí je i systém detekce obličejů. Na letištích dále přibyde systém pro rozpoznání registračních značek automobilů, který umožní důkladný monitoring aut pohybujících se v okolí letiště. Na letištích by se měly objevit i čtečky dokladů a palubních vstupenek, což zajistí kontrolu vstupu cestujících do neveřejných, resp. tranzitních prostor letiště. Celkové náklady na opatření jsou cca 585 mil. Kč, z rozpočtu ministerstva půjde přibližně 482 mil. Kč.

Navrhovaná opatření a systémové úpravy pro zvýšení bezpečnosti letišť nevyžadují žádné legislativní změny. Jedná se o investice do technických prostředků, které jsou nebo budou ve správě bezpečnostních složek státu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…