Vláda schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady

14.12.2015 10:29

Vláda dnes v úvodu své schůze schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady, které se v Bruselu uskuteční ve čtvrtek a pátek, 17. a 18. prosince 2015.

Vláda schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se bude s evropskými partnery první den zabývat migrační krizí, bojem proti terorismu a reformními návrhy Velké Británie. Pátek pak bude patřit diskusi o prohlubování hospodářské a měnové unie, vnitřním trhu a stavu projektu energetické unie.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude v úvodu letošního posledního jednání hlav států a předsedů vlád zemí EU diskutovat o migrační krize a boji proti terorismu. Pro českou vládu zůstává nadále prioritou obnovení efektivní kontroly na vnější hranici EU. Dokud nebude vyřešena otázka ochrany hranic, jakákoliv další opatření, včetně tzv. relokací, nemůžou být účinná. Česká republika je nadále připravena pokračovat v pomoci těm zemím, které jsou nejvíce postiženy migračními tlaky.

V debatě o posílení spolupráce v boji proti terorismu navážou lídři EU na jednání evropských ministrů vnitra. Česká vláda v té souvislosti klade důraz na lepší sdílení zpravodajských informací a úspěšné dokončení směrnice o využití údajů cestujících v letecké dopravě. Závěrečným čtvrtečním tématem Evropské rady pak budou reformní návrhy Velké Británie, které minulý měsíc představil ministerský předseda David Cameron.

Česká vláda vnímá některá z navrhovaných britských opatření jako přínos pro celou EU. Nejproblematičtější ale pro Českou republiku zůstávají body týkající se svobody pohybu. Jakákoliv řešení, která by tuto svobodu omezovala, jsou pro nás nepřípustná.

Druhá část summitu lídrů EU se v pátek bude věnovat prohlubování hospodářské a měnové unie, vnitřnímu trhu, projektu tzv. energetické unie a vztahu se třetími zeměmi. Česká republika plně podporuje budování projektu energetické unie a klade důraz především na energetickou bezpečnost. Vítáme proto návrhy projektů směřujících k diverzifikaci zdrojů a tras.

Za nezbytné pak s ostatními státy Visegrádské skupiny považujeme pokračování výstavby Severojižního propojení, které výrazně posílí bezpečnost našeho regionu. Česká vláda je připravena i nadále prosazovat solidaritu s dalšími státy regionu, jejichž energetická bezpečnost by mohla být ohrožena.

Před jednáním Evropské rady se uskuteční tradiční koordinace zemí Visegrádské skupiny, kterým nyní předsedá Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…