Vláda schválila nový program na podporu aplikovaného výzkumu v energetice

20.12.2016 22:21

Nový program Technologické agentury České republiky (TA ČR) s názvem THÉTA, který podpoří projekty aplikovaného výzkumu v oblasti energetiky, schválila vláda na svém posledním zasedání v tomto roce.

Vláda schválila nový program na podporu aplikovaného výzkumu v energetice
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Program, který vládě předložil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, si klade za cíl omezit dosavadní roztříštěnost podpory výzkumu a vývoje v energetickém sektoru. THÉTA je plánována na 8 let a celkové výdaje programu přesáhnou 5,7 miliardy korun.

„Za velmi důležité považuji to, že nový program THÉTA je prvním sektorově orientovaným programem Technologické agentury, který vznikl po intenzívní diskusi s klíčovými zástupci podnikové sféry," řekl místopředseda vlády pro vědu, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek.

Zaměření programu THÉTA vychází z aktualizované Státní energetické koncepce České republiky, kterou schválila Sobotkova vláda 18. května 2015 a Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací pro roky 2016 - 2020. Umožní podpořit projekty aplikovaného výzkumu s cílem přispět k transformaci a modernizaci energetického sektoru.

Celkové výdaje programu jsou 5,72 mld. Kč, přičemž výdaje ze státního rozpočtu z této částky činí 4 miliardy korun.
Program bude navazovat na jiné národní programy v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, zejména na programy TIP, TRIO (oba Ministerstvo průmyslu a obchodu) a ALFA, EPSILON (programy TA ČR). Vyhlášení první veřejné soutěže v programu je plánované na druhou polovinu roku 2017 se zahájením poskytování podpory v roce 2018. Následně se předpokládá vyhlášení veřejné soutěže každoročně v letech 2018 až 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…