Vláda schválila posílení ochrany českých a moravských vinařů

18.01.2016 22:40

Vláda v pondělí 18. ledna 2016 projednala návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství, která posílí ochranu českých a moravských vinařů. Dále se kabinet premiéra Sobotky zabýval body týkajícími se dobré integrace cizinců, včetně zvýšené informovanosti o právech a povinnostech obyvatel ČR či rozšíření nabídky výuky češtiny.

Vláda schválila posílení ochrany českých a moravských vinařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Ochrana vinařů i spotřebitelů

Koaliční kabinet dnes schválil návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství, čímž plní slib zintenzivnění boje s černým trhem s víny. Novela zpřísňuje podmínky pro dovoz a prodej sudového vína. Nařizuje například, aby bylo sudové víno prodáváno pouze v provozovnách výrobců či příjemců nebaleného vína, zakazuje jeho prodej přes prodejní automaty a zvyšuje pokuty za falšování vína z pěti na padesát milionů korun. Díky schválené novele získá stát také lepší přehled o dovozu zahraničního nebaleného vína.

Černý trh s vínem poškozuje české i moravské vinaře a má vliv také na státní rozpočet, kdy stát přichází kvůli daňovým únikům o několik miliard ročně.

Lepší integrace cizinců

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes předložil na jednání vlády aktualizovanou Koncepci integrace cizinců s názvem Ve vzájemném respektu. Dokument, který vláda schválila, má sloužit pro lepší integraci cizinců.

Koncepce nově počítá také s azylanty, zvýší informovanost cizinců o právech a povinnostech obyvatel ČR a rozšíří nabídku výuky češtiny. Podle návrhu by se měly také rozšířit integrační aktivity v příslušných krajích a obcích a posílit spolupráce s neziskovými organizacemi. Jde o další vládní krok na podporu sociální soudržnosti a bezpečnosti.

Větší ochrana hranic EU

V rámci Výboru pro EU byla také schválena pozice České republiky k balíčku Evropské komise k ochraně hranic, který Komise vydala na konci loňského roku a který mimo jiné obsahuje zřízení pohraniční a pobřežní stráže. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česká republika od začátku migrační krize prosazuje ochranu vnější hranice EU, a proto tento balíček opatření vláda velmi vítá.

Návrhy Komise by měly vést k vytvoření podmínek pro zvýšení kvality ochrany vnějších schengenských hranic a zlepšení procedur na prvním vstupu, včetně registrace všech žadatelů o mezinárodní ochranu.

Čerpání fondů se výrazně zrychlilo

Členové kabinetu projednali také informaci o stavu čerpání evropských fondů za měsíc listopad 2015. Podle informací Ministerstva pro místní rozvoj bylo příjemcům vyplaceno již více než 90 % prostředků z minulého programovacího období.

Čerpání evropských fondů se výrazně zrychlilo s příchodem vlády Bohuslava Sobotky. Tématu se věnuje pravidelně každý měsíc na svých jednáních. V roce 2015 byla Česká republika druhou nejrychlejší čerpající zemí v celé EU. Vláda chce i nadále dělat maximum pro dočerpání i zbytku dostupných prostředků.

Dalšími projednanými body byl například návrh věcného záměru zákona o realitním zprostředkování, návrh projektu Národních oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. či strategie elektronizace zadávání veřejných zakázek pro období let 2016 až 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…