Vláda v Brně podpořila rozvoj průmyslu i technického vzdělávání

14.09.2015 14:05

Kabinet Bohuslava Sobotky zasedal na brněnském výstavišti v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Při této příležitosti se zabýval především podporou průmyslu a investičních aktivit v ČR, podporou technického vzdělávání a zlepšováním ekonomické diplomacie.

Vláda v Brně podpořila rozvoj průmyslu i technického vzdělávání
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Podpora průmyslu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek představil na jednání vlády shrnující materiál o podpoře průmyslu, podle kterého bylo v uplynulém programovacím období v letech 2007-2013 podpořeno z Operačního programu Podnikání a inovace bezmála 12 tisíc projektů v celkové hodnotě přesahující 94 miliard korun. Peníze šly například na podporu zavádění inovativních produktů ve výrobě nebo spolupráci firem a výzkumných institucí.

Nový OP PIK by měl podpořit malé a střední podniky, rozvoj informačních technologií a výzkum a vývoj. Prostřednictvím zvýhodněných úvěrů a záruk vláda podpoří také začínající podnikatele. Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň dokončuje zřízení Národního inovačního fondu a chystá se též ukotvení dlouhodobé Národní investiční strategie státu.

Podpora technického vzdělávání

S rozvojem průmyslu souvisí také opatření na podporu technického vzdělávání. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podporuje technické vzdělávání už od předškolního stupně, došlo k rozšíření polytechnické východy do mateřských škol, rozvíjí se vyučování žáků přímo na pracovištích zaměstnavatelů a zvyšuje se také úroveň středního odborného vzdělávání.

Export a ekonomická diplomacie

Vláda klade velký důraz také na zlepšení fungování ekonomické diplomacie. V posledním roce došlo především k posílení a zpřehlednění služeb, které stát nabízí exportérům. Místo tří institucí funguje jedna společná síť zahraničních zastoupení, jejichž partnery jsou CzechTrade a CzechInvest. V neposlední řadě vzniklo Klientské centrum pro exportéry se společnou nabídkou služeb.

Velký posun se v posledním roce udál také v koordinaci zahraničních cest ústavních činitelů, které doprovázejí početné podnikatelské delegace. Kromě toho vznikly nové pozice zemědělských diplomatů a diplomatů pro vědu.

Rok průmyslu a technického vzdělávání

Rok 2015 byl vyhlášen Rokem průmyslu a technického vzdělávání. Na kampani se za vládu podílí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Kabinet Bohuslava Sobotky při této příležitosti podpořil částkou zhruba 12,5 milionů korun projekty Svazu průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Dalšími body, které vláda projednala na zasedání na brněnském výstavišti je například novela zákona o státním podniku, aktualizace Národního dokumentu k územní dimenzi a novela nařízení vlády o seznamech návykových látek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…