Vláda vyslyšela požadavek krajů. Uvolní finanční prostředky v sociálních službách a ve zdravotnictví

05.06.2017 8:37

Kraje vítají rozhodnutí vlády z 31. května 2017 o uvolnění 1,162 mld. korun na navýšení platů sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách o 23 procent a nepedagogickým pracovníkům ve školství a pracovníkům v kultuře o 9,4 procenta. Vláda tak vyslyšela požadavek Asociace krajů ČR, která o finanční prostředky na zvýšení dlouhodobě usiluje.

Vláda vyslyšela požadavek krajů. Uvolní finanční prostředky v sociálních službách a ve zdravotnictví
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Uvolněné finanční prostředky ve výši 1,162 mld. korun kraje a jimi zřizované organizace použijí na růst platů a mezd. „Vítáme uvolnění potřebných finančních prostředků vládou. Upozorňujeme však současně, že nyní bude záležet na rychlosti a operativnosti příslušných ministerstev při nastavování pravidel pro jejich čerpání. Nechceme, aby červencové navýšení nesly přechodně na svých bedrech jednotlivé nemocnice a sociální zařízení a čekaly, až se pravidla nastaví a schvalování uvolnění peněz dokončí. Aby se kraje vyhnuly případným procesním problémům, měly by být všechny podklady schváleny jednotlivými krajskými zastupitelstvy již v průběhu června,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Nařízení, které mění tarifní tabulky, schválila vláda ve středu 31. května, platy státních zaměstnanců se mají podle vládního nařízení č. 564/2006 Sb., zvýšit už od 1. července.

„Obrátila jsem se již na ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí, abychom efektivní spoluprací proces schvalování a uvolňování finančních prostředků jednotlivým zařízením co nejvíce zkrátili. Rada Asociace krajů zasedá již 9.června a já společně se svými kolegyněmi a kolegy uděláme vše, abychom procesy do konce pololetí zvládli. Nyní to záleží ale především na obou ministerstvech,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Situace v krajském zdravotnictví a sociálních službách je dlouhodobě kritická. Zavírají se oddělení v  nemocnicích po celé republice, z mnoha krajů zaznívá, že domovy důchodců přestávají přijímat seniory, protože nemají zaměstnance, kteří by se o ně starali. Řešení závažné situace ve zdravotnictví bylo na žádost předsedkyně Rady Asociace krajů AK ČR zařazeno také jako třetí programový bod na jednání celostátní tripartity, která se uskutečnila 29. května.

O Asociaci krajů

Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Členy Asociace krajů jsou všechny regiony České republiky, včetně hlavního města Prahy, která je ze zákona současně obcí i regionem. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících. Více na www.asociacekraju.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…