Vláda vzala na vědomí výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování za rok 2015

20.07.2016 22:38

Vláda dnes vzala na vědomí Výroční zprávu o činnosti Agentury pro sociální začleňování v roce 2015. Ta podrobně shrnuje výsledky práce Agentury v obcích a městech, v nichž pomáhá řešit zhoršenou sociální situaci jejich obyvatel.

Vláda vzala na vědomí výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování  za rok 2015
Foto: Agentura pro sociální začleňování
Popisek: Agentura pro sociální začleňování, logo.

Předložený materiál přináší informace o individuálních systémových projektech na pomoc v lokalitách i o Kampani proti rasismu a násilí z nenávisti.

„Mezi hlavní úspěchy naší práce na centrální úrovni v roce 2015 patří především příprava dvou rozsáhlých evropských projektů. Díky nim může Agentura i v letošním roce prostřednictvím takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám podpořit partnerské obce a města. Oproti předchozím rokům projekty kladou větší důraz na kvalitní a inkluzivní vzdělávání, ale i na aktivní zapojování občanů do procesů začleňování,“ říká ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek a dodává, že až v 70 obcích Koordinovaný přístup mimo jiné umožní financování nejrůznějších projektů na pomoc lidem potýkajících se s chudobou a žijících na okraji společnosti. 

Sám ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier považuje činnost Agentury za důležitý nástroj vlády v oblasti sociálního začleňování. A to zejména v době, kdy sociálně vyloučených míst v České republice přibývá. „Prioritním úkolem je sledování dopadů sociální politiky státu na místní úrovni a ve spolupráci s partnery, především samosprávami obcí, odhalování jejích slabin a navrhování možných řešení. Příkladem takové spolupráce je materiál shrnující problémy v oblasti bydlení v sociálně vyloučených lokalitách a obsahující konkrétní kroky k jejich řešení, který Agentura v loňském roce připravila,“ komentuje činnost Agentury Jiří Dienstbier. Projednání zmíněného materiálu, které mělo být rovněž na dnešním zasedání, bylo přerušeno.

Na národní úrovni dále Agentura vloni zpracovala vyhodnocení vládní Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na léta 2011 – 2015 a připravila navazující dokument. „V situaci, kdy většina úkolů obsažených ve strategii nebyla splněna, bylo velmi složité získat podporu partnerů na úrovni ústředních orgánů státní správy a připravit nový materiál. V našem úsilí v boji s chudobou a zabraňování vzniku nových ghett nás nakonec resorty podpořily a přispěly i formulací opatření v nových oblastech jako zadluženost či zdraví. Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016-2020 jsme vládě předložili v prosinci, schválena byla v únoru letošního roku,“ uvádí ředitel Agentury Jiránek. Na vládou schválenou Strategii bude v roce 2016 navazovat detailní Akční plán.  

Agentura dále v roce 2015 připravovala věcný záměr zákona o sociálním podnikání (ten bude vládě ČR předložen v letošním roce) a spolupodílela se na připomínkování koncepce sociálního bydlení, novely zákona o hmotné nouzi, návrhu zákona o sociálních pracovnících či koncepci rozvoje sociálních služeb.

Pokračovala také v mediální kampani HateFree Culture (součást Kampaně proti rasismu a násilí z nenávisti). K té se spustila také vzdělávací aktivity pro příslušníky policie k tématu násilí z nenávisti. Ty letos doplnily aktivity zaměřené na učitele a žáky, výzkum lichvy a migrace a také šíření dobrých praxí v oblasti sociálního začleňování a neproblémového soužití s menšinami.

Rok 2015 byl pro Agenturu významný také proto, že zhodnotila a ukončila tříletý individuální projekt zaměřený na zavádění nástrojů sociálního začleňování, jako jsou lokální partnerství, situační analýzy, strategické plánování nebo projektové a odborné poradenství v oblastech bezpečnosti, bydlení, rodiny, sociálních služeb, vzdělávání, zadluženosti a zaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách. Agentura v loňském roce působila ve standardní tříleté podpoře ve  26 obcích, městech a mikroregionech. Vedle toho v lednu 2015 spustila Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám. V roce 2015 se do něj zapojilo 28 lokalit.

Výroční zpráva za rok 2015 je ke stažení ZDE.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v  procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) je nástrojem pomoci městům, obcím a svazkům obcí při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) za místní podpory Agentury pro sociální začleňování. V rámci tohoto přístupu mohou města a obce koordinovaně čerpat prostředky ze tří operačních programů. Podmínkou čerpání je vypracování strategického plánu sociálního začleňování, který obcím a městům Agentura pomáhá zpracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…