Vláda zítra projedná strategickou koncepci hospodářské pomoci pro strukturálně postižené regiony

13.12.2016 20:22

Vláda ČR se bude zítra na svém zasedání projednávat Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

Vláda zítra projedná strategickou koncepci hospodářské pomoci pro strukturálně postižené regiony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Jedná se o materiál, který na základně úkolu předsedy vlády vypracovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem materiálu a projektu zvaného „Restart“ je pokračovat ve vládní podpoře strukturálně postižených regionů, zabránit jejich vylidňování a na základě konkrétních opatření nastartovat růst a prosperitu. Na dnešní pracovní snídani s novináři představili záměry vládní koncepce předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Jiří Cieńciała a Gabriela Nekolová, zástupkyně Úřadu vládního zmocněnce.

Společný projekt vlády a regionů vychází z usnesení vlády č. 826 z 19. října 2015 a dlouhodobé vládní strategie vůči strukturálně postiženým krajům. Pokud vláda schválí strategický rámec, následovat bude rozsáhlá diskuze s odbornou i širokou veřejností v regionech a z ní vzejdou tzv. akční plány, které již budou reprezentovat specifická opatření v konkrétně definovaných lokalitách.

„Důležitou prioritou naší vlády je pomáhat strukturálně postiženým regionům, mezi které se řadí Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj a vyrovnávat rozdíly s ostatními regiony. Cílem vlády je prostřednictvím aktivních a zcela konkrétních opatření zastavit vylidňování těchto regionů a podpořit hospodářský růst i prosperitu. Vláda bude zítra projednávat komplexní strategii, která počítá s aktivním a kontinuálním řešením tohoto problému v horizontu několika dalších let. Mezi základní opatření patří sanace ekologických škol, zlepšení úrovně a dostupnosti vzdělávání v těchto regionech či sanování starých průmyslových podniků a vytváření nových pracovních míst,“ uvedl premiér Sobotka.

„Strategický rámec představuje klíčový dokument zpracovaný ministerstvem pro místní rozvoj, podle kterého se odehraje proměna hospodářské struktury příslušných regionů. Jde o dlouhodobý a široký koncept, který zahrnuje všechny důležité strategické principy včetně typových opatření. Úspěch naší strategie bude nejvíce záležet na komunikaci mezi vládou a dotčenými regiony,“ říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Restrukturalizace vyjadřuje proces, který je v mnoha případech těžko pochopitelný a navíc i těžko proveditelný. Restart je v našem případě poslední pokus nastartování, který musí tyto krizové regiony dostat na úroveň těch nejlepších v republice,“ říká vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Jiří Cieńciała.

„Restart je unikátní také tím, že vzniká z podstatné části ‚zdola‘. Příprava klíčového strategického dokumentu trvala několik měsíců a podílelo se na ní více než sto různých podniků, vzdělávacích institucí, samospráv a dalších partnerů. Strategický rámec pojmenovává společné bolesti všech tří regionů a navrhuje obecné principy, jak je nejen utišit, ale i vyléčit“ řekla Gabriela Nekolová, zástupkyně Úřadu vládního zmocněnce pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…