Vltava zve do Karlína na novou jazzovou úpravu legendárních Obrázků z výstavy

07.11.2013 19:11

Český rozhlas Vltava opět experimentuje, tentokrát s propojením jazzu a vážné hudby. Zve veřejnost na premiéru legendární klavírní suity Modesta Petroviče Musorgského Obrázky z výstavy, známé také jako Kartinki, jehož nejnovějšího zpracování se ujal jazzový skladatel Jan Jirucha ml. Své dílo uvede v pátek 8. listopadu od 20.00 hodin v karlínském Studiu A Českého rozhlasu, Hybešova 14/10, Praha. Vstup na koncert je zdarma.

Vltava zve do Karlína na novou jazzovou úpravu legendárních Obrázků z výstavy
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Obrázky z výstavy byly původně dílem psaným pro klavír, avšak od svého vzniku v roce 1874 se dočkaly už několika hudebních přepracování. To nejnovější vytvořil český jazzový skladatel Jan Jirucha ml.Jedním z důvodů, proč se do reinstrumentace pustil, bylo připomenutí a odhalení nepřeberných možností jazzového orchestru. “Chtěl jsem napsat velkou partituru pro big band a ukázat, že toto těleso dokáže pojmout jakýkoliv hudební žánr, svým způsobem navazuji na projekt bigbandtronicss Edem Partikou, kde šlo o propojení taneční hudby s big bandem a elektronikou,“ vysvětluje Jirucha.

Jan Jirucha je znám tím, že se často nechává inspirovat vážnou hudbou a jeho jazzový orchestr proto zní jinak, než běžný big band. A ve kterých klasických skladbách čerpá svoji inspiraci? „Poslední dobou jsem hodně poslouchal Arvo Parta, Alfreda Schnittkeho a podzimní období mi umocňoval Gustav Mahler. No a samozřejmě ten vynikající Modest Petrovič. Poslední dobou je myšleno tak tři měsíce. Jinak se to mění podle nálad,“ říká tento mladý jazzový skladatel. Jako malou ukázku výlučnosti Jiruchových jazzových kompozic pro orchestr zveřejnila stanice Vltava u příležitosti premiéry nové instrumentace Kartinek dosud nepublikovaný rozhlasový videozáznam Jiruchovy tvorby pro menší orchestr z roku 2011.

Ruský skladatel Modest Petrovič Musorgský zkomponováním desetidílné suity Obrázky z výstavy, známé též jako Kartinki, zpečetil své tříleté přátelství s malířem a architektem Viktorem Hartmannem. Skladba byla inspirována skutečnou výstavou Hartmannových obrazů, grafik a dalších výtvarných prací, která se konala v roce 1873 po malířově smrti.

Klavírní dílo se setkalo s úspěchem a dočkalo se mnoha úprav. Zřejmě to nejdůležitější vytvořil skladatel a impresionista Maurice Ravel pro orchestr v roce 1922 a následovaly další podoby od řady tvůrců. Existují verze pro orchestr žesťových nástrojů, klasickou kytaru atd. Pro jazzový orchestr dílo objevili Ralph Burns, Allyn Fergusson, nebo Duke Ellington a v roce 1971 např. suitu uchopilo jazzrockové trio Emerson, Lake&Palmer. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…