Vodní nádrže Břucko září díky Lesům ČR novotou

17.03.2014 15:49

Návštěvníci na hrázi nádrží najdou nové dřevěné posezení.

Vodní nádrže Břucko září díky Lesům ČR novotou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nedaleko obce Valašská Bystřice u Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku ve Zlínském kraji Lesy České republiky, s. p., úspěšně dokončily za skoro tři čtvrtě milionu korun rekonstrukci soustavy dvou malých vodních nádrží Břucko. Ty jsou mimo jiné důležitým vodním mokřadem poskytujícím útočiště obojživelníkům a dalším živočichům vyhledávajícím mělké stojaté vody. Celková plocha vodní hladiny obou nádrží je přibližně 2200 m².  Kromě Lesů ČR se na financování tohoto projektu podílela také Evropská unie a to v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj – Operačního programu Životní prostředí. 

„Ze dna nádrží jsme odtěžili nánosy bahna a opravili hráz narušenou trhlinami. Dále se nám podařilo vybudovat nový bezpečnostní přeliv a obnovit technická zařízení – výpusť a vtokový objekt. Horní, menší nádrž je upravena do podoby postupně zarůstajícího mokřadu s proměnlivou hloubkou. Vodní živočichové tak mají vytvořeny dobré životní podmínky,“ přibližuje detaily provedené rekonstrukce Martin Pavlíček, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Zlín.

Opravené nádrže z jedné strany obklopují lesy, z druhé pastviny. Lokalita s vodní plochou tak vytváří malebné zákoutí stranou hlavního turistického ruchu. Lesy ČR navíc přímo na hrázi vybudovaly pro návštěvníky stylové dřevěné kryté posezení. Náklady na výstavbu posezení ve výši 120 tisíc Kč byly uhrazeny z Programu 2020, jehož prostřednictvím Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů.

K vodním nádržím, představujícím významný estetický a krajinotvorný prvek, se lidé nejlépe dostanou z autobusové zastávky na Hajduškách ve Valašské Bystřici. Zelená turistická značka je odtud dovede k památníku na Santově. Přibližně po dvou stech metrech od zastávky je nutné za potůčkem odbočit vlevo a ujít ještě cca sto metrů k přístřešku na hrázi. Pro automobily je kousek pod hrází značené odstavné parkoviště. Rybníky nejsou zarybněny, o to více však slouží jiným vodním živočichům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…