Vodohospodářské stavby - investice Lesů ČR do budoucnosti

30.06.2016 8:09

Jak předejít suchu a zadržet vodu v krajině? Jak zabránit rozvodnění potoků? Jak upravit jejich koryta, aby vyhovovala i živočichům? Odpovědi nacházejí lesníci i vodohospodáři z Lesů ČR. V posledních třech letech investoval podnik do těchto staveb jeden a půl miliardy korun.

Vodohospodářské stavby - investice Lesů ČR do budoucnosti
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Na správu 38 tisíc kilometrů malých vodních toků v zemi vynaložil podnik Lesy ČR v roce 2015 celkem 458,7 milionů korun. Letos jsou v plánu 300 milionové náklady do 330 staveb a drobných úprav na vodních tocích. „K financování akcí využíváme kromě vlastních zdrojů také programy a dotace Ministerstva zemědělství i Evropské unie,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Podle něj se nyní vodohospodáři nejvíce soustředí na zadržení vody v krajině a budování protipovodňových opatření. V zemi se tak upravují desítky vodních toků, staví nebo se připravuje dokumentace k výstavbě retenčních vodních nádrží v lesích. „V příštím roce se začne u Nasavrk v Kraji Vysočina s opravou a dostavbou pěti retenčních nádrží a mokřadních rybníků. Na Frýdlantsku je rozestavěna jedna retenční nádrž, pro dalších jedenáct v Libereckém kraji je připravena projektová dokumentace,“ říká Václav Lidický, výrobně technický ředitel Lesů ČR. Do roku 2020 podnik plánuje realizaci 170 větších staveb - protipovodňových opatření, malých vodních nádrží a rozsáhlejších oprav koryt potoků. „Odhadujeme miliardové náklady,“ dodává Lidický.

Letos se například začne v Němčicích v Pardubickém kraji budovat za 56 milionů korun poldr, tedy suchá nádrž, která zachytí povodňovou vlnu. Skončit by se měla v tomto roce také úprava dvoukilometrového úseku na Hodonínce. „Břehy zpevní kámen a v některých částech stavby i zdi, dno pokryjí kamenné pásy. Koryto se také rozšíří, takže pojme více vody,“ řekl ke stavbě za 10,4 miliony korun v Olešnici na Moravě v Jihomoravském kraji Tomáš Hofmeister, vedoucí odboru vodního hospodářství z lesů ČR. Obdobná stavba za 7,8 milionů korun na kilometrovém úseku by se měla letos dokončit v Javorníku v Olomouckém kraji. S realizací protipovodňových opatření se v roce 2016 začalo také v Třemešné v Moravskoslezském kraji na toku Mušlov. Stavba za 21, 4 miliony korun má být příští rok hotová.

„Naše stavby jsou investicí do budoucnosti. Zvyšují protipovodňovou ochranu obcí, stabilizují koryta vodních toků, zadržují vodu v krajině a zlepšují podmínky pro život vodních organismů,“ doplňuje generální ředitel Szórád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…