Vojáci 8. strážní roty předali dar afghánským školákům

16.07.2017 18:06

Vojáci 8. strážní roty předali afghánským žákům sešity, které věnovala nezisková organizace Lemniskáta za přispění Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Lemniskáta provozuje chráněné pracoviště pro lidi s mentálním, fyzickým či psychickým postižením a výrobním produktem této organizace jsou papírenské výrobky.

Vojáci 8. strážní roty předali dar afghánským školákům
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Dar, který je pro vrstevníky žijící v našich poměrech možná nepodstatný, představuje pro některé děti v Afghánistánu jen těžce dosažitelný standard. Osm set sad ručně vyrobených sešitů, které obsahovaly velké i malé zápisníky, vystačí studentům na celý rok.

Velitel 8. strážní roty ve spolupráci se specialistou CIMIC (jednotka civilně-vojenské spolupráce) vytipovali školy v prostoru nasazení, které danou pomoc potřebují nejvíce. Vybrali školy v obcích Sayadan a Chobakhshi. Každou z nich navštěvuje přibližně 400 dětí z několika blízkých vesnic.

Následně příslušníci 8. strážní roty zabezpečili distribuci pomůcek do vybraných škol. Předání daru ve vesnici Chobakhshi se osobně zúčastnil také velitel 14. úkolového uskupení plukovník gšt. Gabriel Kovács, který symbolicky rozdal žákům část sešitů. „Je to velká pomoc pro místní, kteří žijí na hranici chudoby. Drtivá většina z nich nemá práci a nemůže tak podporovat své děti ve studiu jak by chtěli. Jsou tedy odkázáni na pomoc koaličních jednotek a mezinárodních organizací,“ sdělil specialista CIMIC 8. strážní roty nadrotmistr Martin M.

Dárek dostali i vojáci

Lemniskáta nezapomněla ani na české vojáky. Pro každého z nich vyrobili dárek v podobě malého poznámkového sešítku. „Děkujeme za milý dárek, ale rozhodli jsme se, že ho věnujeme žákům jedné z místních škol. Děti měly radost a navíc jim to pomůže při studiu,“ dodal velitel roty kapitán Milan Němec. Vojáci 8. strážní roty BAF tímto děkují organizaci Lemniskáta za pomoc a podporu afghánských dětí, což přispěje k pozitivnímu vnímání české jednotky v afghánské provincii Parwan.

Spolupráci mezi Armádou České republiky a neziskovou organizací Lemniskáta začala na podzim 2016, kdy tehdejší ředitelka Denisa Běhounková oslovila zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany plukovníka gšt. Radka Šíbu s nabídkou zabezpečit sešity pro děti vybraných škol v prostoru odpovědnosti české strážní roty na území Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne