Vojáci převzali ocenění za úspěšné splnění zahraniční mise

15.02.2015 21:23

V pátek 13. února se na Generálním štábu AČR uskutečnil slavnostní nástup příslušníků 10. skupiny AČR v operaci Evropské unie NAVFOR - ATALANTA a jednotky DCM po návratu ze zahraniční operace.

Vojáci převzali ocenění za úspěšné splnění zahraniční mise
Foto: Mirek Šindelář
Popisek: Vojáci převzali ocenění za úspěšné splnění zahraniční mise.

Deset vojáků při této příležitosti převzalo medaile ministra obrany Za službu v zahraničí. „Těší mě, že jste úkoly mise splnili a že jste velmi dobře reprezentovali nejen Armádu České republiky, ale celý náš stát. Získali jste další neocenitelné zkušenosti. Ty, doufám, dobře uplatníte i tady doma,“ uvedl zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Baloun.

10. skupinu AČR v operaci EU NAVFOR – ATALANTA pod velením kapitána Pavla Jágera tvořili tři vojáci. Ti plnili odborné úkoly na velitelství protipirátské námořní operace Evropské unie v britském Northwoodu.

Sedm příslušníků jednotky DCM (Deployable Communication Module – nasaditelný spojovací modul) pracovalo pod velením nadporučice Michaely Čuříkové na turecko-americké letecké základně Incirlik na jihu Turecka.

Operační úkol převzalo české DCM od litevsko-slovenské jednotky 5. září 2014. Vojáci Centra operačně taktických systémů velení a řízení z Lipníku nad Bečvou zajišťovali komunikační podporu prvku velení nizozemské jednotky v rámci systému velení a řízení operace Active Fence.

Jejím cílem bylo posílení Integrovaného systému protivzdušné obrany států NATO na teritoriu Turecké republiky. Nizozemská jednotka má v této oblasti společně s Německem a USA rozmístěny pro posílení obrany vzdušného prostoru států NATO raketové systémy Patriot.

„Pracovali jsme s technikou, kterou důvěrně známe a využíváme ji jako zabezpečovací prvek při všech cvičeních, která se konají v rámci NATO,“ řekla nadporučice Michaela Čuříková, která v Turecku absolvovala svou první zahraniční misi. Doplnila, že její tým pracoval v nám nezvyklých klimatických podmínkách, protože ještě v říjnu na základně zažili až čtyřicetistupňová vedra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…