Vojáci vysedávají podle aktivisty v hernách. Armáda to odmítá

23.07.2014 17:16

Odmítavé reakce vyvolal výrok známého aktivisty a bývalého gamblera Martina Svobody, který na internetu označil válečné veterány za lidi, kteří ve velkém propadají hazardnímu hráčství. A nezůstal jen u toho. Dokonce tvrdí, že vojáci, kteří se účastní zahraničních bojových misí, tráví svůj čas u automatů. Sami vojáci, ministerstvo i sdružení válečných veteránů to však vylučují. Navíc mluví o skandálním výroku, za který by se měl bojovník proti hazardu omluvit.

Vojáci vysedávají podle aktivisty v hernách. Armáda to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci se vrátili z mise

„Vojáci, kteří se účastní misí v Afgánistánu, vysedávají u nich v hernách u automatů,“ napsal na facebookovém profilu Občané proti hazardu předseda tohoto spolku Martin Svoboda. Naznačil tak, že vojáci se místo plnění svých vojenských povinností věnují hazardnímu hraní.

Armáda však takovou spekulaci jednoznačně vyloučila. „Chtěl bych zdůraznit, že v prostoru základen jednotlivých zahraničních operací, ve kterých působí příslušníci Armády České republiky, nejsou žádné hazardní herny. Proto v nich ani vojáci svůj volný čas trávit nemohou,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

To potvrzují také sami vojáci. „Vůbec nechápu, jak někoho mohlo něco takového vůbec napadnout. Taková slova se dotkla nejen mne, ale také mých kolegů, kterým jsem to dával přečíst. Je to nehorázné, obzvláště ve chvíli, kdy se naše země navždy loučí s pěticí hrdinů, kteří padli právě v Afganistanu,“ uvedl bývalý příslušník bojových misí v Afganistánu, který redakci na případ upozornil. Na jeho žádost však zachováváme jeho anonymitu.

Podle Martina Svobody je gamblerství mezi veterány závažným a velmi častým problémem. „Právě u vojáků je problém s hazardním hráčstvím velmi výrazný a setkal jsem se s řadou lidí v rámci přednášek a besed pro Ministerstvo obrany, kdy se právě tito jedinci, přestože si z misí přivezli statisíce korun, dostali do obrovských problémů a neřešitelných situací,“ napsal Svoboda.

Zcela opačného názoru je však Sdružení válečných veteránů. „Problém gamblerství jsme zatím řešit nemuseli.  S tvrzením pana Svobody, že mezi veterány jde o hromadný jev, rozhodně nemohu souhlasit. Takové signály nemáme,“ uvedl Ladislav Sornas, místopředseda Sdružení válečných veteránů ČR. „Někteří členové naší organizace - novodobí veteráni nejen z Afghanistanu ale i z ostatních misí, se nám svěřují se svými problémy. Řešíme desítky problémů, sociálních, zdravotních, psychických. Nejčastěji řešíme nezaměstnanost veteránů,“ dodal Sornas, který však připustil, že hazard obecně je v naší zemi problémem, který je nejvyšší čas řešit.

Potřebu předcházet vzniku problémů s hazardním hraním si uvědomuje i ministerstvo obrany. „Přestože nemáme v poslední době žádný signál o nárůstu či závažném výskytu problému patologického hráčství u příslušníků AČR, byla do primární prevence sociálně nežádoucích jevů, resp. primární prevence rizikového chování personálu resortu Ministerstva obrany, zařazena také oblast hazardního hráčství,“ dodal Caletka.      

Karel Výborný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…