Vojenská akademie Vyškov: Na zemi, ve vzduchu, ale i pod vodou…

08.03.2021 9:15

Měsíc stáže pěti studentů posledního ročníku legendární francouzské vojenské akademie Ecoles se Saint-Cyr Coëtquidan, naplněný získáváním zkušeností spolu s rozmanitým výcvikem, utekl jako voda.

Vojenská akademie Vyškov: Na zemi, ve vzduchu, ale i pod vodou…
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na závěrečné rozloučení se francouzští kadeti dostavili v plné parádě a na památku od našeho velitele obdrželi kapsové odznaky a rukávové nášivky Velitelství výcviku-Vojenské akademie.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Kromě toho jim však zůstanou bohaté vzpomínky na naplnění času, který v České republice strávili. A přesto, že stáž komplikovala situace s Covid-19, zážitků nebylo rozhodně málo. Po první části stáže, trávené u nás a následně ve výcvikovém prostoru Boletice, se vrátili zpět do Vyškova. Zde je v druhé části čekalo absolvování několika typů výcviků, jako bylo potápění s našimi specialisty-potápěči, a to na univerzálním cvičišti jízdy tanků pod vodou, či vojenské lezení se specialisty-tělocvikáři, kdy si vyzkoušeli lezení různými způsoby.

Kromě výcviku se i blíže seznamovali s posláním Vojenské akademie, se systémem přípravy personálu, samotnými možnostmi přípravy personálu v kasárnách Dědice, ale i VVP Březina, včetně přípravy pozemního personálu vzdušných sil v hale vzdušných sil. Stranou nezůstala ani tematika Vojenské policie, kdy přímo v kasárnách Dědice působí i Odborná škola Vojenské policie.

Francouzští kadeti se však nevěnovali jen získávání poznatků, zkušeností a výcviku, ale i historii a tradicím. Jedna z jejich cest tak vedla i k Mohyle míru, kde vyjádřili spolu s našimi příslušníky tichou vzpomínku a úctu obětem bitvy tří císařů u Slavkova 1805 položením kytice i zapálením svíce. Další společná pieta se uskutečnila i u hrobu velitele paravýsadku Wolfram pplk. in memoriam Josefa Otiska při příležitosti 110. výročí jeho narození.

Sami v samotném závěru stáže absolvovali ještě padákový seskok z vrtulníku Mi-171Š na padácích OVP-12SL1, spolu s profesionály 43. výsadkového pluku v Chrudimi, kterému předcházela i nezbytná předseskoková příprava.

Pevně věříme, že i v příštím roce zůstane u této tradice a opět tak mezi námi přivítáme další kadety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…