Vojenská střední škola slaví osmdesát let

28.09.2015 14:39

Přelet bitevních vrtulníků a bojových letounů JAS-39 Gripen doprovodil oslavy 80. výročí založení Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové. Na akci se přijel podívat také ministr obrany Martin Stropnický.

Vojenská střední škola slaví osmdesát let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Oslavy jediné školy svého druhu v České republice si nenechaly v sobotu ujít stovky lidí včetně bývalých studentů. Kromě vedení Ministerstva obrany a Armády ČR se jí zúčastnily také zástupci města a veteránských organizací.

Hlavním bodem na události bohatého celodenního programu byl slavnostní slib žáků prvních ročníků na náměstí v centru Moravské Třebové. Na ceremoniálu, během něhož byl v doprovodu čestné čety přinesen bojový prapor školy a zaznělo tradiční „tak slibujeme“, promluvil k nastoupeným studentům jako první ministr obrany.

Martin Stropnický v projevu vyzval studenty, aby při studiu investovali svůj čas, svoji energii, pevnou vůli a patřičnou studijní morálku. Prohlásil, že je přesvědčen, že jejich působení v českých ozbrojených silách bude armádě ku prospěchu a současně povede i ke splnění jejich osobních cílů.

„Jako občanovi této země mi velmi záleží na tom, aby čeští vojáci byli dokonalými profesionály hodnými tohoto jména. Aby vojenské hodnoty jako je obětavost, odvaha a kamarádství nežily pouze v historických odkazech, ale staly se přirozenou součástí vašeho života,“ řekl ministr. Na adresu školy, která slaví v těchto dnech výročí, prohlásil, že ho považuje za zařízení, které má úctyhodnou minulost, přesvědčivou přítomnost a zaručenou budoucnost.

S proslovem k žákům vystoupil také velitel vojenské školy plukovník Zdeněk Macháček. „Žáci! Jenom na vás bude záležet, jestli v této zkoušce obstojíte. Chovejte se vždy čestně, jak se na žáka vojenské školy sluší, a přispívejte k šíření dobrého jména školy.“

Veřejnost si mohla prohlédnout armádní techniku

První část sobotního svátečního dne skončila slavnostním pochodem žáků, po němž následoval doprovodný program. Jeho součástí bylo exhibiční vystoupení Čestné stráže AČR či statické ukázky bojové techniky a výzbroje armády České republiky.

Další část oslav se odehrávala v areálu vojenské školy, kde byly pro návštěvníky připraveny ukázky bojové techniky, dynamické ukázky příslušníků Vojenské policie i představení boje zblízka Musado, které předvedli žáci školy. Pro příznivce historie bylo k dispozici nové Muzeum Vojenské střední školy MO a informační místo, které poskytovalo po celý den informace o studiu na škole. Organizátoři nezapomněli ani na nejmenší, pro něž byl největším lákadlem skákací hrad a soutěže a drobné ceny.

Velkou pozornost přitáhla nově vybudovaná sportoviště, která byla slavnostně otevřena. Na moderní stadion s umělým povrchem nastoupilo mužstvo vojáků z Moravské Třebové a proti nim se postavila elita český internacionálů let minulých. Jména jako Vízek, Chovanec, Straka, Siegl či Jarošík není třeba dlouze představovat.

Ač vojáci drželi statečně tempo, přece jenom zkušenosti a praxe internacionály dovedly k vítězství a přátelský zápas skončil 7:3.

Program zakončilo hudební vystoupení Josefa Laufera, během něhož zazněla řada známých i nových melodií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…