Vojenské lesy a statky: Debata o rekreačním využití Lesnického parku Bezděz

14.10.2017 18:20

Cílem semináře bylo rozproudit debatu nejen o příležitostech, ale i o problémech které sebou rekreační aktivity v lese přinášejí. Tyto nejsou na první pohled vidět, neobjevují se v médiích a mnohý návštěvník lesa si je často ani neuvědomí.

Vojenské lesy a statky: Debata o rekreačním využití Lesnického parku Bezděz
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Mezi přítomnými převažovali zástupci obecních městských a krajských úřadů. Nechyběli pracovníci státních podniků Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR, zástupci Lesů města Doksy, Agentury ochrany přírody a krajiny a hosté z Lesnického parku Křivoklátsko a Biosferické rezervace Dolní Morava. Dopolední blok přednášek o praktických poznatcích s rekreačními aktivitami a požadavky návštěvníků lesa z pohledu vlastníků a správců lesa, doplnil příspěvek na téma Legislativní zázemí rekreačních aktivit v lesích. Po společném obědě následovala terénní část semináře po Lesnickém parku Bezděz. Pro účastníky byla připravena ukázka přizpůsobení lesů v intravilánu města Doksy pro volnočasové aktivity občanů. Jednatel Lesů města Doksy přiblížil problémy s původní zástavbou chat na pozemcích určených k plnění funkcí lesa. Zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny představili v národní přírodní památce Swamp u Máchova jezera realizovaná opatření k usměrnění návštěvníků v lokalitě se zvýšeným zájmem ochrany přírody.

Debata nad celou škálou problémů byla věcná. S vědomím rostoucího tlaku společnosti na rekreační a sportovní využívání lesů. Vlastníci a správci lesů vynakládají mimo svých sil a energie také mnohdy nemalé finanční prostředky na podporu tohoto využívání lesů. Zároveň však upozorňují na komplikace s tím spojené. Vysoká návštěvnost v lesích a zejména pak chování některých neukázněných návštěvníků sebou přináší problémy jako například: zajíždění motorových vozidel do lesů, černé skládky, nepovolené hromadné sportovní akce, nepovolené stavby v lese a jiné. V tuto chvíli není pravděpodobně jiná cesta než opakovat, vysvětlovat, upozorňovat a chránit lesy pro návštěvníky i před nimi samotnými. Problematika je velice široká a pestrá, nebylo možné jedním seminářem ji zcela obsáhnout. Rada Lesnického parku se jí bude i nadále zabývat a aktivně přistupovat k řešení na poli legislativním, praktickém i morálním. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…