Vojenské lesy a statky: Lesnický den - davy lidí, rekordní účast vystavovatelů a stovky dětí

24.06.2019 20:45

Tisíce lidí opět v sobotu zaplnily areál VLS na Skelné huti v Ralsku a potvrdily, že Lesnický den v Ralsku je stále i po třiačtyřiceti letech konání nejatraktivnějším lesnickým svátkem pro veřejnost.

Vojenské lesy a statky: Lesnický den - davy lidí, rekordní účast vystavovatelů a stovky dětí
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

I díky příznivému počasí oscilovala účast kolem horní hranice kapacity lesního areálu. I letošní ročník akce, na kterou se do ralských lesů nedostanete jinak než automobilem, potvrdil trend, že jde stále více o lákadlo pro celé rodiny.

Fronty na lesní pedagogiku

Potvrzovaly to stovky dětí, které od sobotního rána oblehly jednotlivá stanoviště lesních pedagogů v přilehlém lese na jih od areálu, prakticky bezprostředně poté, co letošní ročník slavnostně zahájil ředitel VLS Petr Král. Na zkoušku obsluhy lanovky pro dopravu dříví se stála v deset hodin dopoledne fronta na několik desítek minut. Úspěch měla i zkouška stromolezení, ale i další stanoviště.

Celkem program v režii podnikových lesních pedagogů absolvovalo na šest stovek dětí

Na čtyři desítky vystavovatelů

Rekordní zájem o lesnický den vedle návštěvníků projevili letos také vystavovatelé, kteří zde představovali a prodávali produkty od těžkých lesních strojů, přes zahradní a hobby techniku a nářadí, až po oblečení pro pobyt v přírodě.

Celkem se na Lesnickém dnu prezentovalo 38 vystavovatelů.

Finále Czech Cupu Stihl Timbersport

Stabilní zájem veřejnosti o Lesnický den letos využili také závodníci ze Stihl Timbersports, ovládající mistrně především ostré sekery, kteří se na Skelné huti prezentovali v minulých letech jen ukázkovým vystoupením. Letos se Ralsko stalo poprvé jedním ze sedmi mítinků českého poháru ve Stihl Timbersports. Čeští reprezentanti zde měli poslední možnost získat kvalifikační body pro finále mistrovství republiky, které se odehrálo o týden později ve Frenštátu pod Radhoštěm. A návštěvníci Lesnického dne jim k tomu vytvořili skvělou diváckou kulisu, srovnatelnou s tou, na kterou jsou zvyklí závodníci mistrovství republiky v práci s motorovou pilou. Vyznavači dřevorubeckého sportu, jak v té moderní formě, tak i té vycházející z historie lesnické práce, tak bojovali o body jen několik desítek metrů od sebe, a obě skupiny sportovců hnala k lepším výkonům skvělá divácká kulisa.

Přehlídce vévodil zlatý muflon

Příznivci myslivosti si pak na své přišli na ploše střelnice, kterou tradičně zaplnily stojany s trofejemi z honiteb divize v Mimoni z aktuální sezóny, kterým na čestném místě dominovala zlatá trofej muflona z obory Velký Dub.

A trubači VLS z Lipníku nad Bečvou pro návštěvníky připravili skvělý seminář o lovecké hudbě. Úspěchu se těšila také ukázka plemen loveckých psů a samozřejmě také prezentace sokolníků.

Nabitý program skončil tak jako každoročně v pozdních odpoledních hodinách. S návštěvníky, vystavovateli i s organizátory se rozloučil ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský, který všechny pozval na 44. ročník, jenž se odehraje v sobotu 20. června 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…