Vojenské lesy a statky: Na Libavé padl při bouři Fabienne významný strom

01.10.2018 16:57

Zatímco po orkánu Herwart zpracovaly VLS na šesti lokalitách ve své správě cca 200 tisíc kubíků zničeného dříví, po nedělní bouři odhadují po předběžném průzkumu vojenští lesníci škody výrazně menší. Z odhadované výše je cca 5 tisíc m3 listnatého dříví.

Vojenské lesy a statky: Na Libavé padl při bouři Fabienne významný strom
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

„Většinou se jedná o roztroušené škody, což také ztěžuje jejich přesný odhad, ale z předběžného monitoringu už teď vyplývá, že bouře Fabienne VLS nijak dramaticky nepostihla,“ uvedl výrobní náměstek VLS Libor Strakoš s tím, že státní podnik situaci nadále monitoruje.

Na Libavé, která byla z lesních lokalit ve správě VLS nejvíce postižena, však padla mohutná jedle bělokorá, která aspirovala na zápis mezi národní památné stromy, jež jsou chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Mohutný stoosmdesátiletý strom na lesní správě Potštát měřil úctyhodných 38 metrů a jeho obvod kmene u země přesahoval 5 metrů.

„Tato jedle byla vedena jako Významný strom VLS. Jde o jedince, které považujeme za historicky pamětihodné, hodnotné z hlediska krajinářského, druhově významné či pozoruhodné svým tvarem nebo velikostí. Považujeme je za „aspiranty“ na památné stromy a chráníme je, abychom z nich zachovali co nejvíce pro budoucí generace,“ vysvětlil náměstek Strakoš.

V lokalitách VLS je evidováno celkem 11 památných stromů, další čtyři desítky jsou vedeny v aspirantské katego-rii Významné stromy VLS.

Na škody na lesních porostech nasadí vojenští lesníci ihned těžební kapacity a budou je průběžně zpracovávat v rámci své lesnické činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…