Vojenské lesy a statky založily grantovou agenturu, která má podpořit výzkum v lesnictví

03.10.2016 20:36

Podpořit vědecké projekty v době, kdy lesní hospodaření je stále významněji ovlivněno klimatickými změnami i také novými společenskými požadavky má agentura, kterou k 1. říjnu 2016 zakládá státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS). GRANTOVÁ SLUŽBA VLS chce financovat výzkumné a vývojové projekty, řešící nové faktory v lesnictví a zemědělství, s nimiž se podnik ve své praxi potýká.

Vojenské lesy a statky založily grantovou agenturu, která má podpořit výzkum v lesnictví
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Vojenské lesy a statky dlouhodobě podporují výzkum a vývoj související s jejich hlavní činností a pravidelně investují finanční prostředky do lesnických a zemědělských výzkumných projektů. Založení grantové agentury je proto logickým pokračováním těchto našich aktivit,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Hlavním cílem Grantové služby VLS je podpořit výzkumné projekty věnované tématům, která vznikla z provozní činnosti státního podniku. Výsledky řešených projektů přitom budou volně přístupné široké a odborné veřejnosti, čímž bude možné jejich výsledky uplatnit v rámci celého hospodářského odvětví.

„Probíhající klimatické změny mají velký dopad především na lesní hospodářství. Primárně proto chceme podporovat vědecké projekty, které přinesou inovativní postupy v oblastech, kde tradiční a dříve ověřené metody hospodaření již nepostačují. Vedle toho však chceme podpořit také výzkum a vývoj v oblastech, které souvisí se společenskými funkcemi lesa a trvale udržitelného hospodaření v něm,“ řekl ředitel Vojáček.

Mimoto budou VLS podporovat také výzkumné projekty, prostřednictvím kterých si zaměstnanci VLS zvýší svoji odbornou kvalifikaci, nebo projekty, které budou naplňovat potřeby VLS, a zároveň budou podpořeny jinou národní nebo mezinárodní agenturou podporující výzkum a vývoj.

Grantovou podporu však vedle toho mohou získat také vědecké projekty podané jako náměty k řešení výzkumných projektů výzkumnými institucemi.

„Návrhy těchto výzkumných projektů bude posuzovat Grantová komise jmenovaná ředitelem podniku. Podle předem stanovených kritérií bude komise podávat řediteli státního podniku svá doporučení k  podpoře nebo zamítnutí projektu,“ vysvětlil vedoucí projektové kanceláře VLS Martin Šimon.

Výzkumným projektem se pro účely grantové služby VLS rozumí taková zadání, kde lze předpokládat náklady na řešení výzkumného úkolu vyšší než 100 tis. Kč do maximální výše 2 mil. Kč s délkou trvání maximálně 5 let. Objem finančních prostředků uvolňovaných každoročně na provoz GS VLS bude schvalován ředitelem státního podniku.

Veškeré informace o Grantové službě VLS najdete na webu www.vls.cz v sekci „Naše činnosti/Grantová služba VLS,“ kde jsou uvedeny kontaktní údaje a formuláře pro podání námětu výzkumného projektu, a v budoucnu zde budou uveřejněna témata schválených výzkumných projektů, termíny vyhlášených soutěží a výsledky uzavřených výzkumných projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…