Vojenské vrtulníky pomáhají hasit požáry

10.08.2015 16:02

Osádky vojenských víceúčelových vrtulníků W-3A Sokol ze základny dopravního letectva v Praze Kbelích se v těchto dnech opakovaně zapojují do hašení nově vznikajících požárů. Jen v posledních dvou dnech vojenští letci vzlétli celkem třináctkrát.

Vojenské vrtulníky pomáhají hasit požáry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled okénkem z transportní části vrtulníku

Zúročuje se tak dlouhodobá spolupráce a společná příprava a výcvik armády s hasiči a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. Vrtulníky Sokol přitom armáda úspěšně nasazuje k podpoře zasahujících záchranářů či hasičů nejčastěji. I proto s nimi armáda počítá i v budoucnosti.  

V pátek 7. srpna vojenský vrtulník Sokol na výzvu operačního střediska Hasičského záchranného sboru podporoval zasahující jednotky u Dobříva na Rokycansku, kde hoří les. Hasiči proto vyhlásili třetí stupeň poplachu a povolali i vojenský vrtulník.

„Pružně reagujeme za výzvy hasičského operačního střediska. Jde přitom hlavně o čas. Vrtulník Sokol se speciálním podvěsným vakem s více než 1100 litry vody se osvědčuje zejména na těžko přístupných místech a při hašení ohnisek požáru v lesním porostu,“ uvádí velitel základny dopravního letectva plukovník David Klement. 

Úspěšný zásah vojenští letci zaznamenali i ve středu 5. srpna u Zdic na Berounsku, kde se vlivem extrémně vysokých teplot a špatných klimatických podmínek rozšířil požár na ploše až osmi hektarů: „Během necelých dvou hodin shodil vrtulník na dvacet tisíc litrů vody, načerpaných ze zhruba dva kilometry vzdáleného rybníka. Byl to náročný terén s dvousetmetrovým převýšením. Pole z jedné strany lemované lesem, z druhé strany obydlenou zástavbou. K tomu silný vítr, který hnal oheň směrem k obydlím,“ přibližuje odpovědnou práci osádky zasahujícího vrtulníku podplukovník Petr Smik, velitel kbelské vrtulníkové letky.

„Spolupráce s hasiči je v posledních dnech opravdu intenzivní a bude pokračovat tak dlouho, jak bude potřebné. Osádky proto zůstávají v pohotovosti,“ uzavírá plukovník David Klement.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…