Vojenskou přísahu složilo 270 nových vojáků

06.02.2015 17:32

Výborná fyzická kondice, ale i psychická odolnost, smysl pro povinnost, pevná vůle, odhodlání. Tyto schopnosti právě prokazuje v kurzu základní přípravy u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově 270 rekrutů.

Vojenskou přísahu složilo 270 nových vojáků
Foto: Hana Jurčová
Popisek: Armáda ČR

Ti, po svých pěti týdnech v „zeleném“, složili ve čtvrtek 5. února, za účasti místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Ivo Bárka, zástupce náčelníka Generálního štábu – Inspektora AČR generálmajora Jaroslava Kociána a dalších významných hostů, slavnostní vojenskou přísahu.

„Vojenská přísaha znamená ztotožnění vojáka se zájmy a osudy národa, armády a útvaru, pevné spojení s ostatními příslušníky jednotky i s jejím velitelem,“ zaznělo zaplněným nástupištěm z úst generálmajora Kociána před zraky stovek nejbližších, kteří přísahající vojáky přijeli podpořit ze všech možných koutů naší republiky. Význam slavnostního aktu pro začátek kariéry každého vojáka zdůraznil také velitel vyškovské akademie brigádní generál Ján Kožiak. Oba generálové ve svých vystoupeních ocenili zejména fakt, že noví příslušníci Armády České republiky složili slib, kterým se dobrovolně rozhodují sloužit rodné zemi a veřejně přijímají všechny z toho plynoucí závazky.

„Vojenská služba je celou svou podstatou služba vlasti, historicky vychází z našeho národního vývoje, z humanistických ideálů a demokratických cílů a právě spojením s přísahou je profese vojáka z povolání výjimečná. Není to práce pro každého. Je to poslání,“ zmínil mimo jiné generálmajor Kocián.

Přísaha je jen prvním krokem, hlavní test bude na cvičišti

Základní podmínkou pro odstartování kariéry vojenského profesionála je však absolvování celého kurzu základní přípravy. Tedy složením vojenské přísahy zatím tito noví vojáci a čtyři vojákyně vyhráno rozhodně nemají. Stále jsou v tzv. zkušební době, přičemž je čekají ještě další necelé dva měsíce náročného základního výcviku v zimních podmínkách, při kterém budou muset prokázat, že jsou to právě oni, kdo zvládnou plnit tak náročné poslání.

A k tomu směřovala i další slova generálmajora Kociána, kterými zdůraznil, že současná doba klade na nové adepty vojenské profese stále větší nároky. Nejde jen o dodržování základních vojenských předpisů, ale neméně důležité je, že musí ovládat patřičné vojenské vědomosti a dovednosti, prokázat značnou míru fyzické a psychické odolnosti a v neposlední řadě disponovat takovými vlastnostmi, jako je smysl pro odpovědnost, uvědomělá kázeň a sebekázeň, ale i odvaha, rozhodnost, poctivé a čestné jednání.

Základní výcvik bude vrcholit koncem měsíce března několikadenním komplexním polním výcvikem s prvky přežití v náročných klimatických podmínkách, ve kterém vše, co bylo řečeno, noví profesionálové zúročí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…