Vojenský technický ústav přispívá k vyšší technologické úrovni Armády ČR

18.04.2016 7:34

V souvislosti s debatou o zajištění státní hranice či ochraně objektů před teroristickým útokem se hovoří i o využívání technických prostředků, jako jsou bezpilotní letouny, průzkumná čidla či mobilní pozemní průzkumná stanoviště. Ty pro českou armádu vyvíjí státní podnik Vojenský technický ústav.

Vojenský technický ústav přispívá k vyšší technologické úrovni Armády ČR
Foto: VTÚ
Popisek: VTÚ

Na technických novinkách armádní vývojáři a výzkumníci pracují už od roku 1922. Tehdy vznikl Vzduchoplavecký studijní ústav a postupně přibývala další pracoviště zabývající se obranným výzkumem, vývojem a zkušebnictvím.  Ta se po několika reorganizacích v roce 2012 spojila pod státní podnik Vojenský technický ústav (VTÚ). Tvoří jej tři odštěpné závody se sídly v Praze, Vyškově a Slavičíně, které dohromady zaměstnávají 285 osob.

Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany v pražských Kbelích se do popředí zájmů veřejnosti dostal hlavně díky bezpilotním vzdušným prostředkům, tzv. dronům (mezi poslední patří mini UAV či BRUS).  Jejich využití je rozmanité od monitorování, průzkumu až po klamné cíle protivzdušné obrany (např. loni se bezpilotní prostředky Miss Tractor zapojily do cvičení lotyšských „protiletadlovců“).  Jejich projekty našly uplatnění při řízení letového provozu, zejména pokud jde o radiokomunikační a informační vybavení.

Vojenský technický ústav výzbroje a munice se zase může pochlubit již světově známou značkou Sněžka či dalším průzkumným kompletem LOS. Vedle monitorovacích a zaměřovacích systémů, TV kamer, zodolněných řídících jednotek do kolových a pásových vozidel se pracovníci ve Slavičíně zaměřují na výbušniny a munici: od jejich vývoje, přes testování, prodlužování životnosti až po delaboraci. K tomu využívají vlastní zkušební střelnici, která se nachází jižně od jihomoravského města Bzenec.

Rozvíjíme robotické systémy, průzkumné a pozorovací komplety

Asi mediálně nejznámějším projektem třetího závodu ve Vyškově je tzv. biobox, tedy kontejner pro přepravu osob s nebezpečnou nákazou. Ostatně vojenští zdravotníci vděčí Vojenskému technickému ústavu pozemního vojska i za současnou podobu polní nemocnice. Prezentovat se dále může mobilními anténními stožáry, automobilní skříňovou opravárenskou dílnou, filtračními a ventilačními zařízeními, elektrocentrálami a dalšími speciálními mobilními stanicemi.

Vedle zkušební střelnice disponuje VTÚ ještě akreditovanými zkušebními laboratořemi pro zkoušky vozidel, potápěčské techniky, pohonných hmot a maziv a padákové techniky.

„Letos se zaměřujeme na projekty související s řízením letového provozu, kde bude státní podnik plnit významnou roli systémového integrátora, dále na podporu projektů v rámci komunikačních a informačních systémů a v neposlední řadě, vzhledem k současné bezpečnostní situaci, se věnujeme také uplatnění robotických systémů, průzkumných a pozorovacích kompletů nebo bezpečnému propojování informačních systémů s různým stupněm utajení,“ představuje plány ředitel státního podniku VTÚ Jiří Protiva, podle nějž Strategie státního podniku na roky 2016 až 2020 vychází z Koncepce výstavby Armády ČR.

VTÚ dále zastupuje resort obrany v aliančních odborných institucích, kde rovněž čerpá dotace na výzkum. Například v rámci Organizace pro vědu a technologie NATO v odborném panelu Technologie aplikovaná na dopravních prostředcích již získal tři granty, naposledy se jednalo o 4 500 EUR na tříletý projekt MDD - multidimenzionální diagnostika.  Další finanční zdroje pak vedle projektů pro Armádu ČR, potažmo MO získává i ze zakázek pro civilní domácí i zahraniční společnosti či z činnosti zkušeben. V neposlední řadě pak spolupracuje s akademickou obcí, zejména pak s Univerzitou obrany a Českým vysokým učením technickým v Praze.

O tom, že technické prostředky vyvinuté VTÚ mají svoji kvalitu, svědčí nejen zájem veřejnosti na mezinárodních veletrzích, ale také zájem ze strany Policie ČR a dalších složek IZS , provozovatelů jaderných elektráren, ale i vrcholných ústavních činitelů, včetně prezidenta republiky jako vrchního velitele ozbrojených sil.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…