Vojenský ústřední archiv: Dokumentace příslušníků SS, strážných v koncentračních táborech

01.10.2017 14:32

Vojenský ústřední archiv-Vojenský historický archiv zpřístupňuje na svých internetových stránkách nejširší veřejnosti kopie archiválií ze sbírky Wehrpassů (branný průkaz nebo průkaz brance) příslušníků německé armády z období 2. sv. války.

Vojenský ústřední archiv: Dokumentace příslušníků SS, strážných v koncentračních táborech
Foto: Vojenský ústřední archiv
Popisek: budova Vojenského ústředního archivu

Vojenský ústřední archiv-Vojenský historický archiv zpřístupňuje na svých internetových stránkách nejširší veřejnosti kopie archiválií ze sbírky Wehrpassů (branný průkaz nebo průkaz brance) příslušníků německé armády z období 2. sv. války. Jedná se digitální kopie vybraných stránek těchto dokladů. Zajímavostí této sbírky je hlavně to, že přes 90% vlastníků těchto průkazů byli příslušníci SS, strážní v koncentračních táborech. Wehrpass byl vedle Soldbuchu (vojenská knížka) druhým vojenským dokladem v německé armádě. Obdrželi ho všichni muži podléhající branné povinnosti. Po nástupu k plnění branné povinnosti museli mít tento průkaz všichni u sebe a prokazovat se jim. Vedle osobních údajů je zde uvedena vojenská způsobilost a také průběh vojenské služby (zařazení k jednotlivým armádním složkám). V případě ukončení vojenské služby nebo úmrtí se Wehrpass vracel k poslední jednotce, u které byla daná osoba zařazena.

Předkládané kopie pocházejí z cca 1160 průkazů. Jejich držitelé byli řiští (včetně jejich držitelů ze Sudet) Němci, ale i tzv. neříští Němci (Volksdeutsche). Sbírka je uložena v rámci souboru tzv. trofejních fondů z 2. světové války německé provenience. V 90. letech 20. století byl tento materiál, spolu s jiným materiálem uvedeného souboru, předmětem velikého zájmu orgánů na stíhání válečných zločinců z 2. světové války v USA a Velké Británii. Až o dost později se o tento soubor zajímala i příslušná německá prokuratura.

Vojenský ústřední archiv-Vojenský historický archiv přednostně zveřejňuje databáze a soubory digitálních kopií vytvořené z vlastních archiválií. Tyto musí mít zároveň vztah k vojenské službě hlavně Čechů  a Slováků v 1. a 2. světové válce (viz internetové stránky Vojenského ústředního archivu). Vzhledem k tomu, že jsme začátkem léta 2017 zaznamenali v tisku několik informací vztahujících se k příslušníkům SS, strážným v koncentračních táborech, rozhodli jsme se výjimečně přispět k mapování této problematiky vlastním produktem. Očekáváme velký zájem o tento soubor hlavně v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…