Vojenští policisté zavedou do výzbroje neletální zbraně, účinky zkoušeli na sobě

15.12.2015 12:05

Ve spolupráci Vojenské policie a americké námořní pěchoty proběhl předminulý týden v Rumunsku výcvik instruktorů VP na neletální zbraně. Prostředky, mezi něž patří například tasery nebo paralytické spreje, hodlá Vojenská policie zavést v nejbližší době do výzbroje.

Vojenští policisté zavedou do výzbroje neletální zbraně, účinky zkoušeli na sobě
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

Školení, které se uskutečnilo díky úzké spolupráci VP a velvyslanectví USA, se zúčastnilo pět instruktorů Vojenské policie. Ti budou mít v budoucnu na starosti výuku svých kolegů.

„Každý účastník měl možnost vyzkoušet si účinky taseru, pistole FN 303, jež vystřeluje speciální nesmrtící munici pomocí stlačeného vzduchu, zastavovacích pásů a zvukových děl, která paralyzují protivníka za pomoci zvukové frekvence," prozradil vrchní praporčík VP štábní praporčík Zdeněk Hanák, který je již z minulosti instruktorem a oblast neletálních zbraní za VP ze své pozice částečně koordinuje.

Vojenští policisté byli proškoleni i na nesmrtící munici v podobě gumových projektilů, paralyzující spreje na bázi kapsaicinů, postupy při zvládání davu a obnovení veřejného pořádku (tzv. Crowd Riot Control) a prvky policejní sebeobrany.

„Součástí výcviku bylo rovněž seznámení s účinky na vlastním těle, což v některých případech bylo poměrně bolestivé, nicméně nám to ukázalo, jak jsou tyto prostředky účinné," zdůraznil Zdeněk Hanák, podle kterého školení navíc ukázalo, co neletální zbraně dokážou.

„I sebesilnější útočník je po zásahu taseru vmžiku zcela paralyzován – pomocí sond do těla pronikne 50 tisíc voltů po dobu 5 sekund. Při použití paralytického spreje je účinek oddálen, nicméně útočník je po chvíli zcela zpacifikován a oslepen, k tomu trpí řadou respiračních obtíží," upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …