Volby do Poslanecké sněmovny: Jaký bude další postup práce vlády Bohuslava Sobotky?

20.10.2017 14:20

V České republice začínají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Volební místnosti se otevřou v pátek 20. října 2017 ve 14 hodin, možnost odevzdat svůj hlas skončí v sobotu 21. října ve 14 hodin. Nejpozději do 30 dnů po dni voleb musí být svolána ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny, po jejím skončení podá v souladu s Ústavou ČR současná vláda Bohuslava Sobotky demisi prezidentu republiky Miloši Zemanovi.

Volby do Poslanecké sněmovny: Jaký bude další postup práce vlády Bohuslava Sobotky?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Úřad vlády České republiky

Termín voleb do Poslanecké sněmovny, tedy 20. a 21. října 2017, vyhlásil prezident republiky Miloš Zeman 19. dubna 2017. Volební právo mají všichni občané České republiky, kteří nejpozději ke druhému dni voleb dosáhnou věku 18 let a nejsou omezeni ve svéprávnosti k výkonu volebního práva. Do dolní komory Parlamentu ČR se volí 200 poslanců, každý volič má právo na volebním lístku vybrané strany či hnutí udělit zakroužkováním preferenční hlasy čtyřem vybraným kandidátům.

Podle Ústavy ČR se do Poslanecké sněmovny volí systémem poměrného zastoupení. Obyvatelé ČR mohou volit i mimo místo svého trvalého bydliště, musí si ale s předstihem vyřídit voličský průkaz. O hlasy voličů se bude ucházet celkem 31 politických subjektů, některé však pouze v určitých volebních krajích. K získání křesel v Poslanecké sněmovně musí každý subjekt získat v celostátním sčítání nejméně 5 procent hlasů voličů, kteří se voleb zúčastnili (v případě koalic se toto kvórum násobí podle počtu stran sloučených v koalici). Průběžné a následně i oficiální výsledky bude zveřejňovat Český statistický úřad na webových stránkách www.volby.cz.

Demise vlády po schůzi nové Poslanecké sněmovny

Současná vláda Bohuslava Sobotky bude i po volbách pokračovat v práci. Demisi podle Ústavy ČR musí podat po skončení ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny.

Ustavující schůzi svolává bývalý předseda Poslanecké sněmovny, pokud je opět zvolen poslancem. O termínu jejího svolání rozhoduje prezident republiky. Nejbližším možným termínem pro její zahájení je první den po skončení volebního období předchozí Poslanecké sněmovny, konkrétně tedy čtvrtek 26. října 2017, nejzazším pak 30. den po dni voleb, tedy pondělí 20. listopadu 2017. Délka trvání ustavující schůze není zákonem upravena.

Podání demise si vláda formálně odhlasuje na své schůzi, která se obvykle koná den po skončení ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny, výjimečně hned v den ukončení ustavující schůze. Premiér Bohuslav Sobotka poté demisi oficiálně oznámí dopisem prezidentu republiky. Prezident republiky poté v souladu s článkem 62 Ústavy ČR pověří dosavadní vládu dalším výkonem funkcí do jmenování vlády nové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…