Volby do europarlamentu: Nejracionálněji komunikují TOP 09, ANO a Zelení

14.05.2014 10:30

Komunikace politických stran mimo jiné vypovídá o jejich postojích a chování. Na základě článků publikovaných nejvýznamnějšími politickými stranami na jejich vlastních internetových stránkách v období od ledna do dubna letošního roku nejracionálněji komunikovaly TOP 09, ANO a Strana zelených, zatímco Svobodní, Úsvit a Piráti komunikovali nejméně racionálně. Většina stran analyzovaných v loňském roce, před parlamentními volbami, svoji rétoriku zmírnila. Informace vyplývají ze studie analytika poradenské společnosti Bisnode Milana Petráka a čerpají z unikátní metodiky analýzy skupinové iracionality, kterou vyvinul.

Volby do europarlamentu: Nejracionálněji komunikují TOP 09, ANO a Zelení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Míru tak zvané iracionality politických stran lze určit na základě četnosti výskytu výrazů rozdělených do sedmi základních kategorií – agresivita, prodej iluzí, dogmatismus, zaštiťování se kolektivem, ideologické myšlení, dramatizace a posedlost symboly,“ vysvětluje analytik Bisnode Milan Petrák s tím, že analýza jde nad rámec tradičního pravo-levého politického třídění a místo něj sleduje, kde se, na škále umístění „umírněná“ – „radikální“ – „extremistická“, daná politická strana nalézá. „Radikální, a tím spíše extremistické strany, se svými potenciálními voliči komunikují jiným způsobem než strany umírněné,“ dodal Milan Petrák z Bisnode.

Na základě metodiky analýzy skupinové iracionality v období od ledna do dubna letošního roku bylo monitorováno přibližně 1400 výrazů. Nejracionálněji komunikovaly TOP 09, ANO a Strana zelených, zatímco Svobodní, Úsvit a Piráti komunikovali ze sledovaného vzorku politických stran nejméně racionálně. „Stejně jako loni, před volbami do parlamentu, se potvrdila provázanost mezi jednotlivými kategoriemi. Je zřejmé, že strany, které ve své rétorice často používají agresivní výrazy, dosahují často vysokých hodnot i v dalších kategoriích jako například Prodej iluzí a Dogmatismus,“ upozornil Milan Petrák z Bisnode.

Současně dodává: „Většina z osmi stran, které jsme analyzovali letos, před volbami do europarlamentu a loni před volbami do Parlamentu ČR, svoji rétoriku zmírnila. Jedinou výjimku tvoří Strana Zelených, ODS zůstala prakticky beze změny. Naopak největší posun v racionalitě komunikace je s výrazným náskokem patrný u hnutí ANO před KSČM, ČSSD a TOP 09“.

O Bisnode

Bisnode umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí. Data a informace snadno měníme na komplexní poznatky, které firmám po celé Evropě usnadňují fungování jak ve strategických otázkách, tak i každodenních otázkách. Na 19 evropských trzích máme 3 000 zaměstnanců. Více na www.bisnode.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…