Volební úspěch hnutí ANO posílil popularitu Babiše

31.10.2014 16:06

Říjnový výzkum přináší žebříček popularity těsně po komunálních volbách. V hodnocení povolební situace výrazně zabodoval Andrej Babiš. Na druhé místo žebříčku se dostala eurokomisařka Věra Jourová. Třetí příčku zaujímá Bohuslav Sobotka s minimálním odstupem následován Martinem Stropnickým. Na dalších místech žebříčku jsou těsně za sebou Jiří Dienstbier a Tomio Okamura. Zatímco hodnocení A. Babiše, B. Sobotky a především V. Jourové se od minulého výzkumu zlepšilo, v případě J. Dienstbiera a M. Stropnického se mírně zhoršilo a u T. Okamury spíše stagnovalo.

Volební úspěch hnutí ANO posílil popularitu Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 13. až 20. října 2014. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1049 respondentů.

Výzkum popularity STEM se již od roku 1993 zaměřuje na předsedy či místopředsedy parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy české vlády. Od březnového výzkumu tedy máme možnost sledovat změny v hodnocení všech členů koaliční vlády Bohuslava Sobotky, která vznikla po loňských předčasných volbách do Poslanecké sněmovny.

Nejpopulárnějším politikem je předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, jeho popularita výrazně narostla. Na druhé místo se dostala bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější eurokomisařka Věra Jourová. Zlepšilo se i hodnocení premiéra Bohuslava Sobotky, který je aktuálně na třetím místě žebříčku. Těšně za ním následuje ministr obrany Martin Stropnický. Přesně polovina veřejnosti příznivě hodnotí ministra pro lidská práva, rovné
příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera. Šestý v pořadí je předseda Úsvitu Tomio Okamura. Oproti průzkumu v květnu letošního roku se na předních místech žebříčku popularity zlepšilo především hodnocení V. Jourové (o 9 procentních bodů), dále A. Babiše a B. Sobotky (shodně o 5 %). Naopak si mírně pohoršili J. Dienstbier (pokles o 5 %) a M. Stropnický (o 2 %).

Celkově se zlepšilo hodnocení většiny ministrů koaliční vlády. V porovnání s květnovým výzkumem veřejnost kromě již zmíněných lépe hodnotí M. Chovance, P. Bělobrádka, L. Zaorálka, M. Chládka, S. Němečka, M. Jurečku. Hodnocení ostatních ministrů zůstává stabilní, nezhoršuje se.

Nejméně známým členem vlády je ministr životního prostředí R. Brabec, stále ho nezná polovina veřejnosti, za deset měsíců ve výzkumech STEM se jeho znalost ve veřejném mínění nijak zásadně nezlepšila. Poměrně málo známými jsou dále ministr kultury D. Herman, ministryně práce a sociálních věcí M. Marksová, ministryně spravedlnosti H. Válková a ministr dopravy A. Prachař, neznají je dvě pětiny občanů. V případě ministra dopravy došlo od posledního
výzkumu k podstatnému zlepšení znalosti o deset procentních bodů.

Z předsedů opozičních stran si T. Okamura, V. Filip a P. Fiala udržují celkem stabilní postavení. Významný propad však zaznamenal K. Schwarzenberg, podíl příznivých hodnocení u něj poklesl o 7 procentních bodů, což znamená pokles ze 7. na 14. místo žebříčku. V případě dalších opozičních politiků J. Zahradila, R. Fialy, M. Kalouska a M. Půty můžeme pozorovat drobné snížení podílu příznivých názorů (ovšem M. Půtu více než dvě třetiny respondentů stále neznají).

Je zcela logické, že předsedy jednotlivých parlamentních stran nejpříznivěji hodnotí příznivci vlastní strany. Nejméně „pevné“ je postavení předsedy ODS Petra Fialy u sympatizantů ODS (79 % příznivých hodnocení), v průběhu tohoto roku se však stále postupně upevňuje.

Na první pohled je patrné, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran. Jeho hodnocení sympatizanty koaličních stran se navíc dále zlepšuje. Rovněž příznivci KSČM a Úsvitu jej nyní hodnotí lépe než v květnu. Mezi stoupenci TOP 09 a ODS se ovšem hodnocení ministra financí spíše zhoršilo. Hodnocení ostatních lídrů politických stran je již výrazněji profilované.

Jasně se prokazuje názorová spřízněnost mezi obcemi příznivců ODS a TOP 09 v hodnocení Petra Fialy a Karla Schwarzenberga. Bohuslav Sobotka je široce přijatelným politikem mezi středovými a levicovými voliči. Vyniká též jistá izolovanost komunistů při hodnocení Vojtěcha Filipa. Zajímavá je i vazba příznivců KDU-ČSL a TOP 09 při hodnocení Pavla Bělobrádka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec