Vrchní soud potvrdil vítězství PRIAC ve sporu s rozhodčím soudem při Hospodářské komoře a Agrární komoře

11.04.2024 10:41 | Tisková zpráva

Počátkem listopadu 2022 přinesla média[1] informaci o vynesení průlomového rozsudku Městského soudu v Praze ve sporu dvou největších stálých rozhodčích institucí v ČR, který bývá také nazýván jako „válka soudů“[2]. Tento rozsudek Městského soudu v Praze byl nyní potvrzen Vrchním soudem v Praze a je pravomocný.

Vrchní soud potvrdil vítězství PRIAC ve sporu s rozhodčím soudem při Hospodářské komoře a  Agrární komoře
Foto: priac.eu
Popisek: Mezinárodní rozhodčí soud při Českomoravské komoditní burze - logo

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR (RSHKAK) se podle obou rozsudků jednoznačně dopustil nekalé soutěže tím, že nechal publikovat článek, ve kterém bezdůvodně a nezákonně osočil Mezinárodní rozhodčí soud v Praze při Českomoravské komoditní burze Kladno (PRIAC) z protiprávního jednání. To mělo údajně spočívat v tom, že PRIAC měl vyvolávat dojem, že rozhoduje majetkoprávní´ spory přesahující jeho zákonnou kompetenci. Podle soudu se však jednoznačně prokázalo, že informace poskytované PRIAC byly pravdivé, na rozdíl od nepravdivých informací ze strany žalovaného RSHKAK.

Vrchní soud v Praze konstatoval stejně jako soud prvoinstanční, že RSHKAK jednal jednoznačně v rozporu s dobrými mravy a dopustil se vůči PRIAC nekalosoutěžního jednání. Tímto rozhodnutím je první větev soudních řízení ve „válce soudů“ pravomocně skončena.

Dana Ondrejová, právní zástupkyně PRIAC, k vydanému rozsudku uvedla: „Odvolací soud se zcela ztotožnil s názorem soudu prvního stupně, že jednání Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře České republiky je nekalosoutěžní, neboť na adresu PRIAC adresoval nepravdivé a falešné hodnotící soudy s cílem poškodit jej coby svou konkurenci na českém trhu. Jak uvedl soud první instance a odvolací soud se s tímto hodnocením ztotožnil, každý slušný a poctivý soutěžitel se má soustředit pouze na propagaci své činnosti, nikoliv na kritiku jiného soutěžitele nebo výsledků jeho činnosti – to platí tím spíše, že bylo prokázáno, že výroky RSHKAK byly nepravdivé.“

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Rovněž v druhé větvi soudních sporů těchto arbitrážních institucí padlo již dne 16. ledna 2023 další, zatím nepravomocné soudní rozhodnutí ve prospěch PRIAC. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR se podle Městského soudu v Praze opět dopustil vůči PRIAC nekalosoutěžního jednání tím, že v únoru 2021 zakázal rozhodcům zapsaným na seznamu RSHKAK působit současně u jiného stálého rozhodčího soudu v České republice. Rozhodce, kteří usnesení nevyhověli, vyškrtl ze seznamu svých rozhodců. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR žalují z tohoto důvodu i někteří jednotliví rozhodci, které tento krok poškodil.

K této nekalosoutěžní praktice přistoupil Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v době, kdy PRIAC veřejně oznámil svůj záměr o legislativní rozšíření své pravomoci na všechny spory, čímž by fakticky došlo ke zrušení monopolního postavení RSHKAK, které brání rozvoji a rozšíření rozhodčího řízení v České republice.

Městský soud v Praze uložil Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, aby usnesení omezující činnost rozhodců zrušil, omluvil se za své nekalosoutěžní jednání a tuto omluvu rozeslal všem rozhodcům zapsaným na listině.

David Řezníček, člen předsednictva PRIAC, doplnil: „Rozhodnutí považuji za významný krok pro ozdravení rozhodčího řízení a nápravu jeho pověsti v České republice. Pro vedení PRIAC je velmi obtížné budovat dobrou pověst České republiky v oblasti vnitrostátních i mezinárodních arbitráží, když největší rozhodčí instituce s neomezenou rozhodovací pravomocí u nás chrání svůj monopol i za cenu nekalosoutěžního jednání a vylučování zkušených rozhodců jen proto, že jsou zapsáni u jiných soudů, což je mimochodem v mezinárodním prostředí zcela běžné a kvůli získávání zkušeností naopak žádoucí. Může mít pak taková rozhodčí instituce důvěru účastníků, že rozhodne jejich spor podle práva, nezávisle a kvalitně?“

Mezinárodní rozhodčí soud v Praze při Českomoravské komoditní burze Kladno (PRIAC) je stálý rozhodčí soud zřízený na základě zákona 229/1992 Sb., o komoditních burzách v souladu se zákonem č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů. Rozhoduje všechny majetkové spory, které jakkoli souvisí s komoditami obchodovanými na burze. Arbitráž vedená u PRIAC zajišťuje nejvyšší standard nabízených služeb, a to díky precizním pravidlům a nárokům kladeným na rozhodce zapsané na listině PRIAC. Rozhodci rozhodčího soudu jsou zkušení odborníci, kteří mají praxi při rozhodování sporů jak v České republice, tak i v zahraničí.

Poznámky:
[1] viz. například ZDE, ZDE či ZDE
[2] ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…