Všeobecná zdravotní pojišťovna: Hlavní změny od 1. 1. 2018

18.12.2017 11:26 | Komerční článek

Otázka týdne s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou

Všeobecná zdravotní pojišťovna: Hlavní změny od 1. 1. 2018
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

OTÁZKA TÝDNE: K jakým změnám, o nichž by pojištěnci měli vědět, dojde od 1. ledna 2018?

ODPOVĚĎ:

Příjemnou novinkou pro děti a seniory jistě bude snížení limitu, nad který pojišťovna vrací pojištěnci zaplacené doplatky za léky. S účinností od 1. 1. 2018 upravuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění limity na započitatelné doplatky za předepsané ze zdravotního pojištění částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely, vydané na území ČR. Limit bude 1 000 Kč u dětí mladších 18 let a u pojištěnců starších 65 let (včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili daný rok věku), u pojištěnců starších 70 let pak 500 Kč (včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili 70. rok věku). U ostatních pojištěnců zůstává limit ve výši 5 000 Kč.

Ze změn týkajících se výslovně zdravotní péče hrazené podle zákona o veřejném zdravotním pojištění stojí za zmínku zejména rozšíření možnosti pojišťovnou hrazeného nepovinného očkování proti papilomaviru i na chlapce. Hrazené ho tedy nově mohou mít dívky i chlapci, pokud bylo očkování zahájeno od dovršení jejich 13 roku věku do dovršení 14. roku věku. Navíc VZP pro své pojištěnce od 14 do 18 let připravila jako bonus příspěvek až 1 000 Kč na toto očkování.

Nově je pak podle zákona o veřejném zdravotním pojištění od 1. 1. 2018 hrazeno očkování proti invazivním meningokokovým infekcím, pneumokokovým infekcím, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae typ b a proti chřipce, a to u pojištěnců s porušenou nebo zaniklou funkcí sleziny, pojištěnců po transplantaci kmenových hemopoetických buněk, pojištěnců se závažnými primárními nebo sekundárními imunodeficity, které vyžadují dispenzarizaci na specializovaném pracovišti, nebo u pojištěnců po prodělané invazivní meningokokové nebo invazivní pneumokokové infekci.

K řadě změn dochází u očkování od 1. 1. 2018 v důsledku novelizace vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem, jsou ale spíš technické (ohledně počtu podávaných dávek vakcín nebo intervalu mezi nimi). Druhy povinných očkování se nemění.

V souvislosti s omezením používání amalgámových výplní ve stomatologii jsou v příloze č. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění provedeny změny u úhrad výplní stálých a dočasných zubů u dětí do 15 let a u těhotných a kojících žen – bude hrazeno použití skloionomerního cementu (v případě, kdy to není ze zdravotních důvodů možné, pak použití dózovaného amalgámu) a dále samopolymerujícího kompozita v rozsahu špičáků včetně. Ostatní pojištěnci mají nadále z veřejného zdravotního pojištění hrazeny výplně z nedózovaného amalgámu, v rozsahu špičáků včetně jsou hrazena samopolymerující kompozita, u dětí do 18 let i fotokompozitní výplně.

Úpravy se každoročně týkají i plateb pojistného. V důsledku zvýšení průměrné mzdy se zvyšuje minimální vyměřovací základ osob samostatně výdělečně činných, takže od 1. 1. 2018 je minimální záloha OSVČ 2 024 Kč (místo dosavadních 1 906 Kč). Zvýšení minimální mzdy pak znamená zvýšení vyměřovacího základu osob bez zdanitelných příjmů a minimálního vyměřovacího základu zaměstnanců. Od 1. 1. 2018 je pojistné OBZP a minimální pojistné zaměstnanců 1 647 Kč (místo dosavadních 1 485 Kč). Mění se i vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem – pojistné u osob, za které je plátcem pojistného stát, činí 969 Kč (místo dosavadních 920 Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…