Výbor pro obranu projednal akvizice i kandidáta na nového šéfa armády

08.01.2015 13:42

Aktuální stav akvizic, připravovaný materiál o výstavbě armády či vývoj situace ve Vrběticích byly tématy jednání sněmovního výboru pro obranu. Ministr obrany Martin Stropnický zároveň poslancům představil kandidáta na nového náčelníka generálního štábu, generála Josefa Bečváře.

Výbor pro obranu projednal akvizice i kandidáta na nového šéfa armády
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Dosavadní první zástupce šéfa armády, kterého včera dopoledne oficiálně nominovala vláda, je podle ministra obrany vynikajícím odborníkem: „Zastával velitelské i štábní funkce, má zkušenosti ze zahraničí,“ podpořil Bečváře Martin Stropnický.

Akvizice na ministerstvu obrany: 80 procent zakázek jde českým firmám

O třinácti zakázkách, které ministerstvo připravuje pro nejbližší období a hodnota každé přesahuje 50 milionů korun, informoval Jiří Borovec, první náměstek ministra obrany – náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic.

„Seznam zahrnuje to, co armáda potřebuje nejpalčivěji, například modernizovat vrtulníkové letectvo, pořídit informační systémy, nakoupit nejrůznější automobilní techniku či vycvičit piloty,“ uvedl Borovec.

Ministerstvo obrany ročně vypíše v průměru čtyři stovky výběrových řízení, asi osmdesát procent zakázek připadne domácímu obrannému průmyslu.

Jitka Nalevajková ze Sekce vyzbrojování a akvizic MO poskytla aktuální informace o nákupu polních stejnokrojů. Do soutěže se přihlásily a postoupily dvě firmy. „V průběhu několika dnů bude vydáno rozhodnutí o vítězi výběrového řízení,“ potvrdila.

Koncepce výstavby AČR bude hotová letos na jaře

Materiál, který stanoví priority výstavby a rozvoje jednotlivých součástí armády, představili náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie MO Daniel Koštoval a náčelník generálního štábu armádní generál Petr Pavel.

Koncepce, od níž se bude odvíjet i akviziční plán, připravují nejen lidé z resortu, ale podílejí se na něm i další subjekty bezpečnostní komunity. Nyní je v pracovní verzi, finální by měla být vládě představena na jaře.

Podle generálporučíka Josefa Bečváře by měla být z připravovaného dokumentu „cítit“ vyváženost. „Pro mě je důležité, abychom se nevzdali některých schopností, které máme,“ uvedl Bečvář. Takovými jsou podle něj například schopnosti armádních chemiků či dělostřelců.

Podle současného šéfa armády generála Petra Pavla tvorba koncepce nemůže být odrazem rozpočtu, který bude mít armáda k dispozici. „V rámci bližšího seznámení s koncepcí nepřekvapí, že potřeby jdou nad rámec přidělovaných rozpočtových prostředků. Vývoj rozpočtu nelze předikovat. My ale musíme plánovat tak, abychom splnili požadované úkoly,“ upozornil generál Pavel.

Současnou armádu netrápí jen nedostatek peněz, potýká se také s nenaplněností útvarů. V průměru je na každé jednotce asi 30 procent neobsazených tabulkových míst. V některých posádkách je ale číslo ještě vyšší – téměř polovina. Podle generála Petra Pavla se však zdá, že se tento trend podaří na základě přijímaných opatření zvrátit.

Ministr k situaci ve Vrběticích: Resort se zachoval tak, jak měl

V souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích je Martin Stropnický přesvědčen, že ministerstvo obrany a armáda se zachovaly tak, jak měly – poskytly veškerou součinnost a pomoc ve velice krátké době. Nasazení vojáků pak považuje spíše za gesto dobré vůle, „i když ne jako systémově úplně správné“. Podle ministra obrany to za daných okolností byl jediný možný krok. Náčelník Generálního štábu AČR generál Pavel doplnil, že vojáky čeká v letošním roce mnoho výcvikových úkolů a proto nemohou činnost strážných vykonávat příliš dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…