Výbor pro sladění pracovního a rodinného života se zabýval Koncepcí rodinné politiky

02.07.2016 22:30

V pondělí 27. června 2016 se v budově Úřadu vláda (Vladislavova ul. 4) - pod vedením Rut Kolínské - sešly členky Výboru pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Hlavním tématem programu byla Koncepce rodinné politiky na MPSV, kterou členkám představila ředitelka odboru rodinné politiky MPSV Jana Maláčová.

Výbor pro sladění pracovního a rodinného života se zabýval Koncepcí rodinné politiky
Foto: pixabay.com
Popisek: Rodina - ilustrační foto

V úvodu tajemnice výboru Lenka Grünbergová sdělila členkám Výboru informaci o dávce otcovské poporodní péče, kterou vláda ČR usnesením ze dne 11. května 2016 schválila v návrhu zákona o nemocenském pojištění. Dávka bude čerpána ve výši 70 % denního vyměřovacího základu během šesti týdnů po narození potomka, a to v délce 7 dnů. Členky Výboru to ocenily. Rut Kolínská dodala, že má informaci o tom, že některé firmy uvažují dokonce o dorovnání 30% chybějících z platů.

Dalším tématem byl projekt mikrojeslí na MPSV - tedy péče rodinného typu o děti od půl roku do 4 let, kdy o 4 děti pečuje jedna osoba. Byla ukončena grantová výzva, která by měla projekt ověřit. Součástí projektu je i konzultační skupina - platforma, která se schází jednou měsíčně. Hlavním úkolem této platformy je diskuse nad ideovým hodnotovým rámcem programu mikrojeslí, či např. akreditace chův. V souvislosti s tímto termínem "chůva" vznikl návrh na vytvoření podnětu, který by řešil  jazyk - neexistuje totiž ekvivalent slova "chůva" pro rod mužský, ale třeba i "mateřská škola" je v tomto názvu podle některých členek Výboru diskutabilní. Bude se také diskutovat rozšíření Výboru i o zástupce či zástupkyni z MŠMT. Zdůrazněna byla také potřeba  větší osvěty v tématu sladění rodinného života s pracovním - ať už formou konferencí v rámci projektu z norských fondů, který Oddělení rovnosti žen a mužů realizuje, či  formou Kulatých stolů s ředitelkami školek.

MPSV připravilo Koncepci rodinné politiky
Hlavním bodem programu Výboru bylo ale představení Koncepce rodinné politiky MPSV. Koncepce vznikla na základě programového prohlášení vlády a připravila ji Odborná komise pro rodinnou politiku MPSV. Koncepce navazuje na dvě předešlé z let 2004 a 2008, ta současná má větší ambice, je posílena o mezigenerační témata. Obsahuje socioekonomickou analýzu obyvatelstva, demografickou analýzu a také soubor 25 opatření, ve kterých navrhuje řešení. Z analýz vyplývá, že klesá porodnost, lidé se dožívají delšího věku - přibývá osob 65+ v rámci poměru na celkové obyvatelstvo.

Mezi nejdůležitější návrhy Koncepce patří: 
- dostupné nájemné bydlení pro mladé i seniory/ky
- dostupné veřejné služby (dětské skupiny, mikrojesle, školní družiny)
- slaďování profesního a rodinného života (flexibilní formy práce)
- finanční podpora - zrušení daňových slev na nepracující manželku/la -přesunutí podpory do rodičovského příspěvku, či příspěvku na dítě
- univerzální porodné na každé dítě
- dlouhodobé ošetřovné až na 3 měsíce - platí ochrana pracovního místa, placené 60% denního vyměřovacího základu
- svobodná volba reprodukce - zvýšit věk asistované reprodukce, počet cyklů hrazených z veřejného pojištění i bez souhlasu partnera

Většina návrhů podle Maláčové je již v realizaci.

V návaznosti na tyto návrhy poukázala Marta Vohlídalová  na neřešenou otázku délky rodičovské u doktorandek nebo čerstvých vědeckých pracovnic, které si nemohou dovolit platit si péči o dítě. Také zůstává problém s daňovými slevami u studentů, nezaměstnaných a OSVČ.

Výbor se shodl na celkové podpoře této Koncepce  a nutnosti osvěty v tématech a intencích této Koncepce, hlavně v oblastech  slaďování profesního a rodinného života, - např. ve zvýhodňování střídání rodičů na rodičovské, transparentnosti mezd, rovného odměňování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…