Vybrané problémy z oblasti domácího násilí v ČR

05.11.2014 15:06

Institut pro kriminologii a sociální prevenci nově vydává studii "Vybrané problémy z oblasti domácího násilí v ČR". Autoři se v ní věnují velmi citlivému a aktuálnímu problému domácího násilí v České republice.

Vybrané problémy z oblasti domácího násilí v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ze studie například vyplývá, že:

* Oběti vraždy motivované osobními vztahy tvoří u nás ročně asi 50 % všech obětí vražd (včetně těch ve stadiu pokusu a přípravy).

* Devadesát procent žen žijících v azylových domech, kam odešly po opuštění domova kvůli násilnému chování partnera, bylo před svým odchodem nejméně jednou fyzicky napadeno. (Statistiky ukazují, že pachateli domácího násilí jsou z 95,3 % muži).

* Podle studie tři čtvrtiny žen v době pobytu v azylovém domě čerpalo mateřskou či rodičovskou dovolenou a prakticky všechny pobývaly v azylovém domě se svými dětmi."

Studie může být zdrojem informací a základem pro pochopení problematiky domácího násilí nejen pro odborníky, kteří se touto problematikou mohou setkat při své práci, ale i pro novináře, kteří o tomto tématu informují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…