Vycházejí knižně Legendy československé populární hudby

27.11.2014 12:13

Známé i polozapomenuté zpěváky z éry Československa připomene nová kniha publicisty a fotografa Roberta Rohála Legendy československé populární hudby, kterou koncem listopadu vydává nakladatelství Grada Publishing.

Vycházejí knižně Legendy československé populární hudby
Foto: Archiv Roberta Rohála
Popisek: Zpěvačka Helena Blehárová a Robert Rohál.

Publikace představuje umělecké a životní peripetie dnes již legendárních pěveckých hvězd, jejichž éra neodmyslitelně tvoří dějiny české a slovenské populární hudby 70. a 80. let. Autor vybral nejen interprety, kteří  měli úspěch už před čtyřiceti lety a ve své kariéře pokračují  dodnes, ale i zpěváky, kteří na popové scéně zanechali nesmazatelnou stopu, a pak z různých důvodů zmizeli. 

"Vedle hvězd typu Karla Gotta, Heleny Vondráčkové, Waldemara Matušky, Marie Rottrové, Jiřího Korna nebo Hany Zagorové jsem do knihy zařadil i medailonky osobností jako byly Jana Robbová, Valerie Čižmárová nebo Jiří Schelinger. Samozřejmě jsem nemohl zapomenout ani na velké hvězdy 70. let jako byly Miluška Voborníková nebo Helena Blehárová. Ze slovenských interpretů to jsou třeba Marika Gombitová, Jana Kocianová, Karol Duchoň, Marcela Laiferová, Tatjana Hubinská, Nora Blahová, Eva Kostolányiová nebo Dušan Grúň," říká Robert Rohál.

Svou novou knihou chtěl vzdát hold legendárním interpretům, kteří tvoří historii československé populární hudby. S pietou rozebírá jejich éru či úspěchy a obraz každého z nich doplňuje i o krátké úryvky z dobových recenzí či názory kolegů čnebo kritiků.

„V každém profilu jsem se snažil připomenout všechno, na co příznivci zpěváků mohli zapomenout a co si třeba rádi oživí. Snažil jsem se být důsledný, a proto jsem do každé kapitoly soustředil i informace typu, jakého festivalu a kdy se ten či onen zpěvák zúčastnil, kdy a s kým natočil tu či onu kultovní desku nebo písničku,” tvrdí Robert Rohál, jehož encyklopedicky pojatá kniha skýtá také řadu originálních černobílých fotografií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…