Vychází unikátní kniha o českém designu

04.01.2017 13:32

Publikace Design v českých zemích 1900–2000 s podtitulem Instituce moderního designu představuje vůbec první systematické zhodnocení této oblasti dějin českého moderního umění.

Vychází unikátní kniha o českém designu
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Publikace Design v českých zemích 1900–2000 s podtitulem Instituce moderního designu

Mapuje ji v širokém záběru, sahajícím od designu interiéru, užitkových předmětů, průmyslového a grafického designu až po oblast módy a textilního designu, šperku, užité fotografie či nových hmot 20. století. Knihu vydává Uměleckoprůmyslové museum v Praze v koedici s Nakladatelstvím Academia a ve spolupráci s řadou paměťových institucí u nás i v zahraničí.

Ve dvaceti tematických kapitolách názorně ukazuje, jak se utvářela podoba předmětů denní potřeby i luxusní designové produkce, jak se měnil životní styl a životní prostor. Kapitoly ilustruje kolem 950 fotografií předmětů z více než 100 českých i zahraničních sbírek a archivů. Koncept a poutavou vizuální podobu publikace vytvořil Štěpán Malovec, který přizval ke spolupráci fotografy Salima Issu a Štěpánku Stein.

Podle editorů publikace Ivy Knobloch a Radima Vondráčka „snad nejzajímavějším momentem publikace je možnost přehlédnout souhrnně, století designu‘ na našem území, seznámit se s pestrou strukturou a sítí lidí, spolků, výrobních subjektů a dalších institucí, které se designem zabývaly a dosud zabývají. Nahlédnout do jejich osudů skrze předměty, které tvoří naši kulturní a civilizační paměť a identitu.

Text publikace vznikl na základě institucionální podpory vědeckého výzkumu financovaného vládou ČR a Ministerstvem kultury ČR.

Více se můžete o knize dozvědět zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…