Východočeské muzeum Pardubice: Před 20 lety se po rekonstrukci otevřel zámek

12.10.2017 11:42

Jako fénix z popela zazářil před 20 lety čerstvě opravený Zámek Pardubice. Dlouhá a náročná rekonstrukce vrátila městu klenot, jehož podobu určila především pernštejnská éra. Východočeské muzeum v Pardubicích, které zámek v majetku Pardubického kraje spravuje, proto v sobotu 21. října pořádá výjimečnou prohlídku běžně nepřístupných prostor, přednášku emeritního ředitele Františka Šebka a jazzový koncert.

Východočeské muzeum Pardubice: Před 20 lety se po rekonstrukci otevřel zámek
Foto: vcm.cz
Popisek: Východočeské muzeum Pardubice

„Program zahájí o půl druhé komentovaná prohlídka historiků Františka R. Václavíka a Bohdana Šedy o nejnovějších poznatcích stavebně historického průzkumu zámku. Návštěvníci se podívají i do jindy uzavřených prostor, kapacita je proto omezená a je potřeba si prohlídku včas zarezervovat,“ zve ředitel muzea Tomáš Libánek. „Od 16 hodin přednáší v rytířských sálech bývalý ředitel Východočeského muzea František Šebek o historii zámku a jeho rekonstrukci. Den završíme jazzovým koncertem kapely Nejtek – Klápště – Wróblewski. Tři výrazné osobnosti české hudební scény rozezní rytířské sály v 19 hodin,“ doplňuje pozvánku Líbánek.

Program oslav výročí

13:30 – Nejnovější poznatky stavebně historického průzkumu Zámku Pardubice
Prohlídka - František R. Václavík, Bohdan Šeda
Sraz účastníků na vnitřním nádvoří
Vstupné 50 Kč, nutná předchozí rezervace ZDE

16:00 – Historie a obnova Zámku Pardubice
Přednáška - František Šebek
Rytířské sály
Vstupné 50 Kč

19:00 – koncert Nejtek – Klápště – Wróblewski
Jazzové tradice, současná vážná i lidová hudba v podání tří výrazných osobností české hudební scény
Rytířské sály
Vstupné 190 Kč, vstupenky v pokladně muzea a v síti Ticketportal

Historie zámku

Původně vodní hrad koupil v roce 1491 moravský velmož Vilém z Pernštejna. V rámci budování nové rodové rezidence ho přestavěl na palác se čtyřkřídlou dispozicí ve stylu pronikající renesance a obehnal ho mohutným opevněním. Takto dochované urbanistické řešení nemá dnes ve střední Evropě obdobu. Po Vilémovi z Pernštejna pokračovali v úpravách zámku jeho synové Vojtěch a Jan. Z této doby se dochovaly především rozsáhlé zbytky vzácných raně renesančních nástěnných maleb. V roce 1560 prodali Pernštejnové Pardubice králi a na zámku zůstala pouze správa velkostatku.

Při poslední rozsáhlejší přestavbě v 70. letech 16. století dostal palác například sgrafitovou výzdobu fasád. Barokní úpravy 18. století se již nijak zásadně do dispozice zámku nepromítly. Zámek pak stále více sloužil velkostatku – vznikl tu pivovar, sklad textilní manufaktury a dokonce byty vysloužilých důstojníků. Původní výbava a výzdoba interiérů zanikla a stavba postupně chátrala.

Roku 1920 koupil zámek Muzejní spolek pro účely muzea. Když musel v roce 1953 spolek předat zámek do státní správy, expozice zde zůstaly, ale nebyla vůle k rozsáhlejším opravám. Devastace stavby vyvrcholila v roce 1978, kdy se zřítily stropy ve druhém podlaží, a zámek byl uzavřen.

Generální rekonstrukce se však až do převzetí zámku muzeem od státu v roce 1994 vlekla. Poté se podařilo zbavit palác přístaveb, rekonstruovat severovýchodní rondel a hodinovou věž do podoby z éry Pernštejnů. Fasádu znovu ozdobila sgrafita. Do opravených sálů se začaly instalovat nové stálé expozice ze sbírek muzea.

V roce 2001 se vlastníkem zámku stal Pardubický kraj. V poslední etapě oprav se obnovy dočkal například parkánový příkop a nádvoří. Roku 2010 získal zámek s unikátním systémem opevněných valů statut Národní kulturní památka České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…