Východočeské muzeum Pardubice: Zlatá přilba slaví 70 ročníků, muzeum vystaví motocykly i přilby

03.09.2018 19:15

Zlatá přilba patří k nejstarším a zároveň k nejtěžším závodům plochodrážních motocyklů v Evropě. Letos se pojede už 70. ročník a Východočeské muzeum v Pardubicích při té příležitosti připravilo výstavu, která připomene historii slavného pardubického klání jednostopých strojů. Pro veřejnost se výstava nazvaná Pardubická Zlatá přilba otevírá 5. září v prostoru učebny na malém nádvoří Zámku Pardubice.

Východočeské muzeum Pardubice: Zlatá přilba slaví 70 ročníků, muzeum vystaví motocykly i přilby
Foto: vcm.cz
Popisek: Východočeské muzeum Pardubice

„Výstava provede návštěvníky všemi ročníky závodu, který se s přestávkami jezdí už 89 let. První Zlatá přilba se jela v roce 1929 na travnaté ploché dráze pardubického závodiště. Od roku 1964 se závod přesunul na svítkovský ovál,“ připomíná kurátorka výstavy Petra Štecherová. „K vidění bude například trofej, kterou vyhrál v roce 1932 Rakušan Hans Mayer na stroji DKW 175 ccm3 s časem 14 minut 14,2 sekundy. Bylo to v historii poprvé a naposledy, kdy zvítězil nejslabší stroj,“ upozorňuje Štecherová. Druhou vystavenou zlatou přilbu si na hlavu posadil Jan Lucák, vítěz závodu v roce 1951.

Na výstavě se objeví také tři závodní motocykly. „Stroj, který startoval na prvním ročníku, pochází zřejmě z roku 1928 a vyrobila ho pardubická firma Matyáš a Polák,“ prozrazuje Petra Stecherová. K vidění bude také Jawa ESO, na kterém zvítězil Milan Špinka v roce 1973. Chybět nebude ani oblečení plochodrážních jezdců, tištěné propagační materiály, medaile nebo tablo s kompletním přehledem všech vítězů Zlaté přilby včetně fotografií.

Beseda s vítězem

Výstavu doplní beseda s vítězem 25. ročníku Zlaté přilby Milanem Špinkou, která se koná 26. září od 17 hodin v přednáškovém sále muzea. „Milan Špinka je synem legendárního plošináře Miloslava Špinky. Byl univerzálním jezdcem ve všech disciplínách, ale největších úspěchů dosáhl na ledové ploché dráze, kde se stal v roce 1974 mistrem světa. Vítězství ve Zlaté přilbě bylo jeho největším úspěchem na škvárové dráze,“ připomíná kurátorka výstavy.

Výstava Pardubická Zlatá přilba potrvá do 30. září. Otevřena bude každý den mimo pondělí, od 10 do 18 hodin. Vstup na výstavu stojí 30 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…