Východočeské muzeum pokračuje v opravách hradební zdi

26.09.2017 18:34

Opevnění Zámku Pardubice je svým rozsahem a zachováním jediným dokladem přechodové fáze fortifikace mezi gotikou a renesancí v celé střední Evropě. Už od dob svého vzniku vyžadovalo kontinuální péči. V současnosti ji potřebují především omítky hradební zdi, jejichž obnova začala před rokem. Letos se díky spolupráci Východočeského muzea v Pardubicích, města Pardubice a Pardubického kraje podařilo zahájit další etapu opravy hradeb.

Východočeské muzeum pokračuje v opravách hradební zdi
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

V roce 2016 se muzeum opravilo prvních 85 metrů od Labské brány ke vchodu do krytu civilní obrany. „Letos pokračujeme tam, kde jsme loni skončili. Obnovujeme omítky na 125metrovém úseku hradeb okolo čtvrtého rondelu. Hotovo bude do konce tohoto roku,“ slibuje ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. „Omítky poškodila zemní vlhkost, kterou nepříznivě ovlivňují rozdílné výškové úrovně terénu uvnitř a vně hradební zdi. Při opravě dělníci zcela odstraní stávající omítky a nátěry. Poté nanesou omítky, které odvádějí vodní páru obsaženou ve vzduchu a také vodu vázanou ve zdivu, takzvané kapilárně aktivní omítky, a nakonec vrchní vápenný nátěr,“ vysvětluje Tomáš Libánek. Díky použitým sanačním technologiím by opravy měly vydržet minimálně 15 let.

Opravu umožňuje spolupráce kraje, města a muzea

Zámek Pardubice je majetkem Pardubického kraje. „Cena opravy byla vysoutěžena za 956 521 korun bez DPH, Pardubický kraj na ni přispívá 400 tisíci korunami a zbytek zaplatí dotace Ministerstva kultury,“ vysvětluje Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za investice, majetek a kulturu. „Žadatelem o dotaci Ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2017 bylo město Pardubice. Úzká spolupráce mezi Východočeským muzeem, městem Pardubice a odborem kultury, sportu a cestovního ruchu Pardubického kraje je podmínkou obdržení dotace,“ připomněl Roman Línek.

Omítky pocházejí z baroka

Hradební zeď měří 1335 metrů. Ve spodní části ji tvoří převážně kamenné zdivo, v horní polovině na něj navazuje cihlová zeď, která vznikla v období barokních úprav zámku. Tehdy také hradby získaly omítky. Naposledy se hradby opravovaly v letech 2002 až 2010, předtím v letech 1930 až 1931.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…