Vykolejená demokracie? Skutečnost a mediální obraz. Panelová diskuze na filozofické fakultě

18.11.2015 16:23

Filozofická fakulta UK v Praze společně s občanskou iniciativou Vraťte nám stát!, platformou Svobodu médiím!, Syndikátem novinářů ČR a nadací Friedrich-Naumann-Stiftung pořádají ve čtvrtek 19. 11. 2015 v 18:00 hod panelovou diskusi „Vykolejená demokracie? Skutečnost a mediální obraz.“

Vykolejená demokracie? Skutečnost a mediální obraz. Panelová diskuze na filozofické fakultě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pečeť Univerzity Karlovy

Akce se uskuteční v rámci oslav 26. výročí Sametové revoluce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v památné posluchárně č. 300. Účastníci panelové debaty budou mimo jiné odpovídat na otázky: Žijeme ve vykolejené demokracii? A pokud ano, kdy a proč jsme sjeli z původní trasy? Jaké jsou varianty dalšího vývoje? Máme mít strach z budoucnosti? Jaká z toho vede cesta ven?

V debatě, kterou bude moderovat scenárista David Smoljak, vystoupí Tomáš Sedláček, ekonom a hlavní makroekonomický stratég ČSOB, Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů ČR , Martin Šimečka, slovenský spisovatel a publicista, Václav Němec, filosof působící na FFUK v Praze a Alexander Kaczorowski, polský novinář a esejista, šéfredaktor Aspen Review Central Europe.

„V devadesátých letech jsme přes všechny zmatky jasně znali směr našeho pohybu. Věděli jsme, že z toho postkomunistického marasmu směřujeme do západního demokratického světa. Dnes jako bychom bloudili v mlze. Proto se chceme bavit i o tom, zda jsme při tom všem zaklínání se národními zájmy ten původní směr neztratili,” říká moderátor debaty David Smoljak.

„Nechceme vzpomínat na události roku 1989, ale spíše tváří v tvář této rozkolísané a neklidné době, kdy mnoho lidí hledí vstříc budoucnosti s obavami, kriticky zhodnotit současný stav demokracie v České republice i v okolních evropských zemích a zamyslet se nad možnostmi dalšího vývoje,” upřesňuje filosof Václav Němec, jeden z hostů panelové debaty.

Mluvit se bude i o tom, jak dalece jsou demokratické poměry v Česku a dalších postkomunistických zemích nahlodávány propojením ekonomické a politické moci a jaké jsou příčiny vzestupu populistů. Hosté se zaměří i na roli a stav médií, zejména na problém jejich současné oligarchizace. Dostane se samozřejmě i na nejpalčivější celoevropské problémy, jako jsou uprchlická krize a teroristické útoky islamistů.   

Po vystoupení panelistů bude následovat volná diskuse, v níž hosté odpoví na dotazy z publika.

O Platformě Svobodu médiím!

Iniciativa Svobodu médiím! představuje Platformu pro nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků. Platformu tvoří řada profesních a občanských organizací a osobností, které mají za cíl společnými silami prosadit změny popsané v Prohlášení. Považuje za důležité chránit svobodu slova a svobodu médií, bez nichž nemůže fungovat demokratická společnost. Více informací na adrese: www.svobodumediim.cz.

O OS Vraťte nám stát

Občanské sdružení Vraťte nám stát! vzniklo v roce 2012 jako platforma 40 občanských iniciativ a organizací v reakci na zveřejněné odposlechy mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Cílem sdružení je přispět k obnově demokracie a právního státu u nás.  Pro další informace navštivte: www.vrattenamstat.cz/ .

O Syndikátu novinářů ČR

Syndikát novinářů vznikl těsně po 17. listopadu 1989 jako nezávislé sdružení novinářů. V současné době Syndikát novinářů sdružuje na dva tisíce členů. Základem jeho činnosti jsou územní sdružení a kluby, na jejichž práci se podílejí i  i další zájemci o daný okruh činnosti, kteří nejsou přímo členy Syndikátu. Syndikát novinářů podporuje sé členy i celou novinářskou obec v oblasti svobodného přístupu k informacím. Etická komise Syndikátu novinářů se  již řadu let jako dobrovolný samoregulační orgán posuzuje případy porušení novinářské etiky. Pro další informace navštivte: www.syndikat-novinaru.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…