Výročí příchodu věrozvěstů na obrazovce České televize

18.07.2013 21:20

Česká televize uctila letošní 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu třemi premiérami dokumentů, čtyřdílným docudramatem a přenosy svátečních událostí pořádaných u příležitosti výročí.

Výročí příchodu věrozvěstů na obrazovce České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Vrcholem tematického vysílání byl přenos sváteční bohoslužby k uctění sv. Cyrila a Metoděje z nádvoří před bazilikou na Velehradě. Česká televize zařadila pořady k oslavám příchodu věrozvěstů do svého programu na ČT2 v období od 25. června až do 20. července.

„Připomínka příchodu věrozvěstů na naše území patří k těm nejvýznamnějším výročím, které si v letošním roce na obrazovkách České televize připomínáme. Do vysílání jsme zařadili řadu pořadů různých žánrů, které tento historický moment reflektovaly. Věříme, že podobným přístupem k významným společenským výročím beze zbytku naplňujeme poslání televize veřejné služby a nabízíme divákům to, co na soukromých televizích nenajdou,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

 Tematické vysílání k výročí příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Moravu zahájila 25. června přenosem bohoslužby Pravoslavné církve na ČT2. Jednalo se o záznam akce s názvem Setkání kultur, která se konala na konci května v areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích za přispění Jihomoravského kraje, Masarykova muzea v Hodoníně, Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku a desítek měst a institucí. Vrcholem setkání a částí, jejíž záznam Česká televize přenášela ve svém vysílání, byla pravoslavná Bohoslužba za účasti pravoslavných hierarchů celého světa a dalších osobností náboženského, kulturního a politického života z domova i ze zahraničí.

 V pořadí druhým nasazeným pořadem byl záznam slavnostního komponovaného večera s názvem Cyril a Metoděj – Mikulčice 2013 vysílaný v sobotu 29. června na ČT2. Hudebně-vizuální pořad informoval o více než 40 dílčích akcích, jež vznikly jako součást projektu Setkání kultur. Česká televize zařadila pořad do vysílání před prvním uvedením úvodního dílu stěžejního pořadu tematického vysílání, čtyřdílného dokudramatu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů.

 Snímek je výpravnou historickou exkurzí do života a díla věrozvěstů Cyrila a Metoděje a líčí jejich putování z Konstantinopole přes Velkou Moravu do Říma. Čtyřdílný seriál využívá formy dokudramatu, oblíbeného formátu zahraničních veřejnoprávních televizí, jenž spojuje dokumentární popisné a vysvětlující vyprávění s hranými scénami v historickém prostředí. V hlavních rolích se představili Roman Zach a Ondřej Novák. Do dalších rolí obsadil režisér Petr Nikolaev Josefa Abrháma či Petru Špalkovou. Česká televize cyklus začala vysílat v sobotu 29. června, první tři díly zaznamenaly nadprůměrný divácký ohlas se sledovaností 254 tisíc diváků starších 15 let. Poslední čtvrtý díl uvidí diváci v sobotu 20. července. V koprodukci České televize vznikl i stejnojmenný celovečerní film, který se v kinech objeví na podzim tohoto roku.

 Ve sváteční předvečer ve čtvrtek 4. července zařadila Česká televize tradiční 70minutový přímý přenos Večera lidí dobré vůle z nádvoří před velehradskou bazilikou. V pořadu vystoupil jeden z nejslavnějších italských barytonistů současnosti Franco Vassallo, sólista Národního divadla Roman Janál, slovenská sopranistka Simona Houda-Šaturová, mezzosopranistka Kai Rüütel z Estonska, soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou a další.  Pořadem provázeli Barbora Černošková a Pavel Kříž, režie se ujal Vojtěch Fatka.

 Vrcholným dnem tematického vysílání byl sváteční den 5. července. V dopoledních hodinách zařadila Česká televize do vysílání premiéru dokumentu Bazilika režiséra Václava Křístka pojednávajícím o méně známých událostech, které se udály ve Velehradu, nejvýznamnějším poutním místě na území České republiky v období komunistického režimu.

 Na pořad navázal dvouhodinový přímý přenos slavnostní bohoslužby k uctění sv. Cyrila a Metoděje z nádvoří před bazilikou na Velehradě. Bohoslužbu sledovalo 140 tisíc diváků s podílem na publiku 11,21 %. Další publikum získal přenos na stránkách pořadu na webu České televize.

 Odpolední vysílání zahájila premiérou dokumentu zachycujícího příběh věrozvěstů, snímek režiséra Otakára Marii Schmidta Cyril a Metoděj – Dědictví otců a matek zachovej nám, Pane! Dokument pojednává o lidském příběhu bratří věrozvěstů a spojuje hrané dobové scény s prostředím současného světa. Autorem scénáře a režisérem dokumentu je Otakáro Mária Schmidt. Do rolí Cyrila obsadil římskokatolického kněze, genetika, spisovatele a pedagoga Marka Orko Váchu, role Metoděje se ujal studentský kaplan brněnského jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie Miroslav Herold. Dokument vznikl v koprodukci České televize a společnosti Punk Film.

 Sváteční vysílání uzavřel třetí premiérový dokument Pod ochranou Žerotínů pojednávající o příběhu Kralické bible, jež je jedním z prvních biblických překladů z originálních textů a patří k pokladům českého jazyka i kultury. Polohraným dokumentem provází fiktivní postava Matěje Prokopa. Objasňuje, v jak nesnadných podmínkách kniha vznikala, jak vyrostla ze zápasů víry společenství Jednoty bratrské. Česká televize vysílala dokument v sobotu 6. července v dopoledních hodinách na ČT2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…