Výsadkáři oslavili výročí seskoky do vody

04.07.2015 19:03

Dvacáté první výročí založení 4. brigády rychlého nasazení, jíž jsou součástí, oslavili příslušníci 43. výsadkového praporu netradičně – seskoky do sečské přehrady. Ostatní si výročí založení brigády připomněli slavnostním nástupem na nedalekém chrudimském letišti.

Výsadkáři oslavili výročí seskoky do vody
Foto: Milan Němec
Popisek: Sestup výsadkáře ve výšce 350 metrů k zemi.

Nástupu se zúčastnila řada osobností 4. brigády. Tou nejvýznamnější byl její zakladatel a bývalý velitel generálmajor František Štěpánek, který v projevu shrnul historii tohoto celku. K dalším hostům, rovněž bývalým velitelům, patřil současný velitel Pozemních sil AČR generálmajor Ján Gurník či generálmajor Josef Sedlák.

„Jsem hrdý, že jsem mohl u 4. brigády rychlého nasazení sloužit,“ řekl generál Gurník. Současný velitel brigády plukovník Miroslav Hlaváč připomněl, že v průběhu jedenadvaceti let existence prošly jejími branami stovky výtečných vojáků, oddaných své práci a vzorně plnících náročné úkoly. Při příležitosti výročí pak současným i bývalým vojákům brigády udělil čestné odznaky.

Oslavy vyvrcholily seskoky

Současně s nástupem probíhaly o pár kilometrů dál v Seči seskoky vojáků na padácích OVP 12 SL do vody. Výsadkáři skákali do sečské přehrady z výšky 400 metrů, kam je vynesl vrtulník.

„Seskoky do vody jsou náročnější proto, že výsadkáři musí nad vodní hladinou odpoutat od sebe záložní padák a do vody již přistávají jen na hlavním,“ uvedl instruktor výsadkové přípravy praporčík Tomáš Hejda. Podle něj jsou ale i takové seskoky pro výsadkáře rutinou. Náročná práce je čeká až po seskoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…