Vyškov připravil experty do štábů pro evropské bojové uskupení

24.05.2015 16:54

Šedesát příslušníků české armády se od 18. do 22. května připravovalo u vyškovského Velitelství výcviku - Vojenské akademie na své zapojení do bojového uskupení Evropské unie.

Vyškov připravil experty do štábů pro evropské bojové uskupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výstava vojenské techniky české armády na Hradčanském náměstí při příležitosti oslav 70. výročí ukončení druhé světové války

Své síly rychlé reakce má Evropská unie od roku 2007. Jedná se o bojová uskupení - battlegroup, která společně vytvářejí armády EU. V případě potřeby lze vyslat do místa konfliktu dvě battlegroups najednou. Zasahovat mohou v různých typech operací - v humanitárních misích, při prevenci konfliktu či odzbrojení s využitím pozemních, vzdušných případně námořních sil. V roce 2009 byla připravena působit ve prospěch Evropské unie česko-slovenská battlegroup.

V letošním roce zabezpečují výstavbu jedné z battlegroup EU země Visegrádu. Pro visegrádské bojové uskupení se připravuje také na šedesát příslušníků Armády České republiky předurčených do štábů operačního velitelství (OHQ - Operational Headquarters) a velitelství sil (FHQ - Force Headquarters) s dobou pohotovosti k nasazení v první polovině roku 2016. Tato expediční síla má být schopna plnit úkoly ve vzdálenosti až šesti tisíc kilometrů od Bruselu. V místě konfliktu mají být evropští vojáci do deseti dnů. Rychlá a intenzivní operace, o jejímž provedení rozhoduje Rada Evropské unie, by neměla trvat déle než 30 dní (s možností prodloužení maximálně na 120 dní).

Ve Vyškově se čeští vojáci připravovali pro práci v mnohonárodním štábu

V termínu od 18. do 22. května proto absolvovali u vyškovského Velitelství výcviku - Vojenské akademie vybraní příslušníci útvarů a zařízení AČR teoretickou a praktickou přípravu. V rámci štábů OHQ a FHQ pak budou čeští vojáci zařazeni na jednotlivá pracoviště - logistiku, personalistiku, zpravodajství, plánování operací, komunikační a informační systémy, civilně-vojenskou spolupráci (CIMIC), psychologické operace (PSYOPS) či zdravotnické zabezpečení.

Výstavba jednotlivých bojových uskupení EU je založena na principech vojenské efektivnosti, soudržnosti a mnohonárodním složení se schopností provést samostatnou operaci nebo zajistit rozvinutí hlavních operačních sil v jejím počátečním období. Cílem je minimalizovat rozdíly armád EU a to například v doktrínách, operačních postupech, stupni bojové připravenosti, technickém vybavení, jazykových znalostech či kulturních odlišnostech.

„V případě visegrádského bojového uskupení byli do obou velitelství vybrání vojáci napříč odbornostmi AČR tak, aby splňovali požadavky pro práci v mnohonárodním štábu. Prověrkou jejich připravenosti bude společné cvičení V4 EU BG s názvem Common Challenge v listopadu letošního roku v Polsku. Zde proběhne také certifikace všech prvků štábu velitelství sil,“ uvedl k českému štábnímu příspěvku brigádní generál Ladislav Jung, zástupce velitele Pozemních sil AČR a zároveň v battlegroup V4 zástupce velitele OHQ.

Společná evropská battlegroup V4 by měla mít na 3 750 osob, z toho Polsko, jako vedoucí země, vyčlení 1 870 vojáků, Česká republika přes 780, Maďarsko téměř 640 a Slovensko více než 460 vojáků. Polsko také poskytne hlavní část bojových manévrových sil a specializované schopnosti, zdravotnický a logistický modul je připravena vyčlenit Česká republika, ženijní jednotky a CIMIC Maďarsko a jednotku ochrany proti zbraním hromadného ničení Slovensko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…