Vyškovští vycvičili další profesionály, letos jich bylo téměř 1500

28.12.2015 20:49

Před několika dny se uskutečnilo u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově slavnostní ukončení letošního posledního běhu kurzu základní přípravy. Celkem se na výcviku armádních nováčků celý rok podílelo několik desítek instruktorů jak vyškovského Centra základní přípravy, tak Pozemních i Vzdušných sil Armády ČR. V pěti nástupních termínech letošního roku jich pro armádu připravili celkem 1451.

Vyškovští vycvičili další profesionály, letos jich bylo téměř 1500
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Celkem 560 žáků přípravné služby úspěšně ukončilo pomyslnou cestu základním výcvikem, kterou žáci započali 1. října. Základní příprava pro ně představovala počáteční etapu přípravy vojáka, jejímž cílem bylo naučit je základní práva a povinnosti, zvládnutí hlavních činností potřebných pro přežití na bojišti, obsluhu a střelbu z ručních zbraní, a v neposlední řadě také vytvoření psychických a fyzických předpokladů pro výkon služby v armádě.

Během tří měsíců prošli muži i ženy různého věku náročným a mnohdy vyčerpávajícím výcvikem, který vytvářel první návyky spojené s profesí, kterou si sami zvolili. Prošli čtyřmi fázemi výcviku, testy a zkouškami a také několikadenním komplexním polním výcvikem v sychravých zimních podmínkách vojenského výcvikového prostoru Březina. Obsahem závěrečného výcviku tak byla všeobecná taktika vojáka v poli, výstavba přístřešků pro přenocování a příprava stravy v polních podmínkách, dále střežení vybudovaných prostorů, ale i noční taktický manévr pod palbou protivníka ostrou municí či bojová hra.

„Překonali jste všechny dosavadní nástrahy a získali první povědomí o tom, co je to být vojákem, co je vojenský kolektiv, základní řády, povinnosti, pravidla. Ale to je jen začátek. Nyní nastoupíte k útvarům a zařízením napříč celou Armádou ČR, které na doplnění kvalitně vycvičeným dalším personálem již netrpělivě čekají (…). Jste na začátku své kariéry a profesní přípravy a je na vás, jak ji budete dál rozvíjet, kam až v ní postoupíte. Armáda vám takovou možnost rozhodně dá,“ řekl při závěrečném ceremoniálu vyřazení úspěšných absolventů kurzu základní přípravy velitel VeV-VA plukovník Josef Kopecký.

Z ceremoniálu ukončení kurzu základní přípravy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…