Vysočina Arena má pro cyklisty pumptrackovou dráhu. Patří k největším v Česku

23.10.2018 7:34

Nové Město na Moravě s podporou Kraje Vysočina dokončuje projekt rozšíření nabídky cyklodestinace Novoměstsko. K populárním singletrackům, silničním, MTB a gravel okruhům přibyla aktuálně možnost přímo ve Vysočina Areně vyzkoušet asfaltovou pumptrackovou dráhu.

Vysočina Arena má pro cyklisty pumptrackovou dráhu. Patří k největším v Česku
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

 

Poskytnutá dvoumilionová krajská dotace umožnila městu realizovat novou specifickou trať pro terénní cyklistiku, tak zvaný pumptrack, který patří aktuálně svými parametry k největším v Česku. Zprovozněný pumptrack vhodně doplní stávající síť singletracků a stane se prvním logickým kontaktem zejména malých a začínajících bikerů s terénní cyklistikou. Náklady na výstavbu pumptrackové dráhy dosáhly přibližně 2,8 milionu korun.

„Výstavbou pumptracku se nejen rozšířila nabídka sportovní a volnočasové infrastruktury pro obyvatele ze spádové oblasti, ale také očekáváme zatraktivnění cyklodestinace Novoměstsko v konkurenci dalších areálů zaměřených na milovníky terénní cyklistiky, zejména pak v cílové skupině rodin s dětmi. Dotace Kraje Vysočina výrazně přispěje k rozvoji cestovního ruchu v tomto regionu,“ uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů. Nový a populární trend pumptrackových tratí dovoluje na relativně malé ploše vytvořit podmínky, které atraktivním způsobem nabízejí zejména mládeži a dětem získat první dovednosti a správné návyky pro jízdu v terénu. Jezdec se postupně zdokonaluje a používá „pumpování”, tedy pohyb nahoru a dolů jako hnací sílu jízdního kola namísto šlapání, odtud název pumptrack. Toto bylo zohledněno i při návrhu tratě, která je koncipována jako okruh pro začátečníky, na který pak navazují obtížnější pasáže. Svoje první dovednosti si tak mohou zlepšovat zejména začátečníci, ale trať je atraktivní výzvou i pro zkušené jezdce.

Umístění tratě přímo v areálu Vysočina Areny bylo zvoleno záměrně, v návaznosti na ostatní infrastrukturu a zázemí pro návštěvníky - parkoviště, sociální zařízení, půjčovna a servis kol, tzv. test centrum nebo občerstvení. „Některé pumptracky v Česku mají přírodní povrch z uježděné hlíny, jiné jsou asfaltové. Ve Vysočina Areně se zvolil asfaltový povrch, a to hned z několika důvodů. Je bezúdržbový, má široké spektrum využití jak pro jízdní kola, tak i skateboardy, inline brusle nebo dětská odrážedla. Navíc je provozuschopný už krátce po dešti a při mírnějších zimách v podstatě celoročně,“ upřesnil krajský cyklokoordinátor Petr Stejskal.

Návrh tratě  i stavba samotná byla provedena firmou Dirty Parks s.r.o, která má s realizací volnočasových a sportovních areálů mnohaleté zkušenosti. Pumptracková dráha je nyní dokončená, v následujících týdnech dojde ještě k zatravnění okolních ploch, výsadbě solitérní zeleně, nástřiku vodicích čar a doplnění drobného mobiliáře. „Věříme, že doposud nevyužitá plocha v areálu Vysočina Areny bude sloužit nejen aktivní veřejnosti, ale jistě zatraktivní i konání některých cykloakcí, které Arena hostí v průběhu roku. Veřejnost se pak může těšit i na oficiální otevření pumptracku s doprovodným programem, které je naplánováno spolu s tradičním otevíráním singletracků na začátek sezony 2019,“ zve už nyní všechny cyklonadšence Petr Stejskal.

Menší pumptracky lze vyzkoušet na Vysočině také v Lukách nad Jihlavou, Vilémově a od letošního roku rovněž v Jemnici.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…