Vysoká škola báňská: Inženýři pomáhají s léčbou zlomenin bérce

12.02.2017 11:36

Zlepšit metody léčby tříštivých zlomenin holenních kostí pomáhají lékařům z Fakultní nemocnice Ostrava inženýři z Biomechanické laboratoře Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. V klinické studii, která testuje vliv intenzity tlaku na rychlost a kvalitu srůstání kosti, už sledují prvních dvanáct pacientů.

Vysoká škola báňská: Inženýři pomáhají s léčbou zlomenin bérce
Foto: VŠB-Technická univerzita Ostrava
Popisek: VŠB-Technická univerzita Ostrava, erb školy.

Tříštivé zlomeniny bérce se fixují speciálním zařízením, které drží kosti na svém místě a postupně na ně vyvíjí tlak. Dosud lékaři tlak regulovali jen podle pocitů pacienta. Vědci z technické univerzity ale vyvinuli čidla, která umí měřit intenzitu tlaku fixátoru. Výsledkem studie by měla být informace, jaký tlak ve které době léčby je optimální, aby se zlomené kosti co nejlépe hojily.

Biomechanickou laboratoř Centra pokročilých inovačních technologií (CPIT), kde novinka vznikla, vede doktorand Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství (FMMI) Jiří Kohut.

„Čidla dále zdokonalujeme, stejně jako samotný fixátor. Konstrukčními změnami se nám podařilo odlehčit ho o 40 procent, konkrétně o 900 gramů. Protože pacienti musí mít fixátor na noze nepřetržitě půl roku i déle, bude to pro ně významná změna,“ uvedl Jiří Kohut.

Osmatřicetiletá úřednice z Ostravy Gabriela Lasevičová loni v létě utrpěla střelné zranění bérce. Vedoucí biomechanické laboratoře Jiří Kohut za pomoci plantárního chodníku u ní testuje, jak zatěžuje zraněnou nohu zpevněnou fixátorem. Foto: Ivana Gračková

Odlehčenou variantu fixátoru vědci klinicky testují a čekají na udělení patentu, o který zažádali. Do půl roku by se mohla začít využívat v běžné lékařské praxi.

Biomechanická laboratoř navíc zakoupila i speciální plantární chodník, který měří, zda pacienti zatěžují zraněnou nohu správně, nebo musí udělat ještě nějaké korekce. Aby pacienti nemuseli na vyšetření přecházet z nemocnice na univerzitu, má Biomechanická laboratoř v současnosti své odloučené pracoviště přímo v prostorách Traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava. Domů pak pacienti odcházejí vybavení speciálními vložkami do bot s dalšími čidly propojenými s chytrým telefonem. Upozorní je, když nohu přetěžují, nebo zatěžují nesprávně.

„V tomto případě jsme jen aplikovali už známou technologii a využíváme ji pro další zlepšení léčebného procesu,“ vysvětluje Jiří Kohut.

„Na závěry je sice ještě brzy, ale první zkušenosti z naší studie ukazují, že pro rychlost hojení zlomenin je skutečně důležitější tlak fixátoru na kost, než zátěž nohy při došlapu,“ řekl asistent přednosty traumatologie Milan Šír.

„Zevní fixátor vyvinul ruský lékař už před více než třiceti lety a používá se běžně. My teď ale máme jako první v České republice k dispozici pomůcky, díky nimž můžeme zjistit, jak hojení kostí pomocí fixátoru urychlit,“ doplnil přednosta Traumatologického centra Leopold Pleva.

Do dílčích výzkumných úkolů projektu se zapojují i studenti, například Ladislav Baleja pracuje na bakalářské práci, v níž sleduje prostřednictvím ortopedických vložek s čidly míru zatěžování končetin při chůzi pacienta v domácí péči.  V budoucnu by mohli pracovat a školit se v Biomechanické laboratoři nejen studenti technické univerzity, ale například i studenti medicíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …