Vysoká škola báňská: Technika je zábavná, ukazuje nová výstava katedry energetiky

16.10.2015 19:16

Výstava technických modelů s názvem Máme energii na rozdávání dnes začala ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Spolu s dalšími partnery ji připravila katedra energetiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Více jak stovku modelů, z nichž některé si děti mohou i samy vyzkoušet, doplňují panely s informacemi o výsledcích výzkumů i zajímavá videa.

Vysoká škola báňská: Technika je zábavná, ukazuje nová výstava katedry energetiky
Foto: VŠB-Technická univerzita Ostrava
Popisek: VŠB-Technická univerzita Ostrava, erb školy.

„Výstavu jsme připravovali spolu s vědecko-výzkumným Centrem ENET a projektem Zlepši si techniku. Instalovali jsme ji celý týden, ale výsledek předčil i naše očekávání,“ řekl Petr Pavlík z katedry energetiky. S přípravou pomáhali studenti, účastníci doktorandského studia i akademici. Už při zahájení budila výstava velký zájem, přijely se podívat děti ze základních a středních škol a dokonce i drobotina z mateřinek.  „Děti prohlídka moc bavila. Už bychom potřebovali jít na autobus, ale kluky nemůžeme dostat od chemických pokusů,“ prozradila učitelka Sandra Maková, která přijela se žáky ze Základní školy Slezská z Třince. „Mnohé věci z fyziky nebo chemie si děti nad učebnicí jen těžko dokážou představit.  Ve škole nemáme takové možnosti vše prakticky předvést a tady naši žáci viděli, jak co funguje. Je to velká pomoc pro výuku,“ dodala učitelka. „Děti samozřejmě baví nejvíce to, co se hýbe, co si mohou ohmatat,“ potvrdila další z pořadatelek, Veronika Sassmanová.

Výstava je otevřená denně, vstup je zdarma. Každý pátek a sobotu až do 6. prosince budou probíhat takzvané Dny s báňskou. Vždy od 10 do 17 hodin budou na místě studenti a zástupci jednotlivých fakult, aby dětem ukázali, jak fungují různé modely, předvedli zajímavé chemické pokusy a představili možnosti studia technických oborů. „Naše katedra energetiky se bude na Dnech báňské prezentovat 30. a 31. října. Už po dnešních zkušenostech se moc těšíme, protože děti projevovaly o všechno opravdu velký zájem. Shlukly se třeba kolem modelu, který ukazuje z řezu skládku odpadů. Zvlášť je zaujal náš popkornovač. Ten jsme vyrobili v univerzitních laboratořích, abychom na něm mohli jednoduchou formou studentům předvádět princip fluidního spalování.  Děti se na výstavě mohou přesvědčit, že technika může být i zábavná,“ řekla Veronika Sassmanová. Že se výstava dětem líbí, dokazují i první zápisy v návštěvnické knize. „Výstava je best!“ „Byl jsem tu a zase přijdu.“ „Super!“ Takové a podobné komentáře pořadatele mimořádně těší.

Ivana Gračková, mediální zastoupení katedry energetiky VŠB – TUO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…