Vysoká škola se ptá po osudu svého know-how v Číně

01.04.2016 9:40

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze řeší problém, že na území Číny je využíváno know-how VŠCHT Praha, za které ovšem partner – společnost Nafigate Corporation, zatím řádně nezaplatil. V reakci na tuto skutečnost se VŠCHT Praha ptá po osudu svého duševního vlastnictví v Číně a zároveň připravuje žalobu na úhradu částky, která škole náleží za provedený výzkum.

Vysoká škola se ptá po osudu svého know-how v Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysoká škola chemicko-technologická

Vedení Vysoké školy chemicko-technologické v Praze si se zájmem přečetlo článek „Česká firma bude v Číně vyrábět „rozložitelné“ fólie. Z bioplastu, který vzniká z použitého fritovacího oleje“.

Článek uveřejnily Hospodářské noviny mimo jiné na svém webu 28. 3. 2016.

Co je na něm překvapivé? Informuje o skutečnosti, že v Číně začíná růst továrna, ve které se budou vyrábět fólie z bioplastu a jejímž majitelem je Nafigate Corporation, a.s. společně s čínským podnikem Cleanet. Publikované informace jsou podloženy citacemi pana Ladislava Mareše, předsedy představenstva Nafigate Corporation, a.s..

VŠCHT Praha je přitom spoluvlastníkem vynálezu technologie, kterou má továrna využívat. O tomto kroku však nebyla ze strany Nafigate Corporation, a.s. žádným způsobem informována.

V letech 2014 až 2015 se škola podílela společně s Nafigate Corporation, a.s. a Mikrobiologickým ústavem Akademie věd ČR na vývoji technologie výroby biomasy s vysokým obsahem biopolymeru. Vedle toho vyvinula zcela samostatně unikátní metodu izolace tohoto biopolymeru. Dále je autorem projekčních podkladů pro první pilotní linku na výrobu bioplastu.

VŠCHT Praha má s Nafigate Corporation, a.s. uzavřenou platnou smlouvu, jejímž předmětem je příprava klíčové technologie pro praktické využití. Tato smlouva ovšem není ze strany Nafigate Corporation a.s. v několika bodech plněna.

VŠCHT Praha se tedy obává, že na území Číny je využíváno její know-how, za které ovšem partner zatím řádně nezaplatil.  V reakci na tuto skutečnost se VŠCHT Praha ptá po osudu svého duševního vlastnictví v Číně a zároveň připravuje žalobu na úhradu částky v řádech statisíců korun, která škole náleží za provedený výzkum.

 

Reakce společnosti NAFIGATE Corporation na tvrzení VŠCHT  k technologii pro Čínu

PRAHA, 1. 4. 2016  -  Vysoká škola chemicko-technologická v tiskovém prohlášení tvrdí, že nebyla informována o budování továrny na folie z bioplastu, kterou v Číně staví naše společnost s čínským podnikem Cleanet. Jde o pilotní linku - poloprovozní a vývojové kapacity. V rámci současných jednání s čínskými partnery bylo podepsáno memorandum o transferu know-how na výrobu biodegradabilních folií do Číny. S projektem transferu know-how na výrobu biodegradabilních fólií nemá VŠCHT žádnou souvislost.  VŠCHT není spoluvlastníkem technologie ani know - how. 

VŠCHT byla v letech 2014 - 2015 dodavatelem smluvního výzkumu, na základě kterého byla vytvořena část know - how technologie výroby biopolymeru. Tento smluvní výzkum byl ze strany NAFIGATE Corporation v roce 2014 uhrazen. VŠCHT není autorem kompletního know – how. Naopak by se dalo konstatovat, že v tomto smyslu upírá práva týmu profesorky Márové z VUT Brno.

Na VUT byla tato technologie vynalezena a patentována. Profesorka Márová a její tým s námi, a to po celou dobu vývoje a optimalizace, technologii komunikuje a spolupracuje.

Metoda izolace biopolymeru byla skutečně výstupem z námi zadaného výzkumu VŠCHT, ten však byl VŠCHT ze strany NAFIGATE Corporation uhrazen.

VŠCHT je zhotovitelem podkladů a spoluatorem pouze jedné části dokumentace - další části dokumentace byly vyvinuty s jinými partnery. Vynálezcem technologie a místem, kde celá myšlenka vznikla, je jednoznačně a nezpochybnitelně VUT v Brně.

Domněnka VŠCHT, že využíváme společného know - how pro komerční účely, se nezakládá na pravdě. Ze strany VŠCHT jsme mimo to nebyli ani jednou požádáni o vyjádření „k osudu jejich know – how“ v Číně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…