Vysoká škola v Českých Budějovicích otevřela Čínské centrum. Bude sloužit studentům i veřejnosti

06.04.2016 19:58

Čínské centrum VŠTE, které bylo otevřeno na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., je určeno nejen studentům, ale i veřejnosti a podnikatelům. Přítomna byla také velvyslankyně Čínské lidové republiky Ma Kche-čching.

Vysoká škola v Českých Budějovicích otevřela Čínské centrum. Bude sloužit studentům i veřejnosti
Foto: VŠTE
Popisek: Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

„Přáli bychom si, aby zde lidé získali globální pohled na Čínu. Poznali její jazyk a život ze všech stran a dokázali se v něm orientovat a rozumět mu. To pokládáme pro rozvoj mezilidských i obchodních vztahů za velmi důležité,“ uvedl docent Marek Vochozka, rektor Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE).

Připomněl, že škola s čínskými univerzitami spolupracuje několik let, loni otevřela specializaci čínské trhy, podporuje výměnu studentů a pedagogů, a proto delší dobu uvažovala, jak vše posunout dál. „Klíčovým impulsem se stal zájem jihočeských firem a podnikatelů, kteří se nás stále častěji ptali, zda bychom jim uměli říci něco o Číně, tamní ekonomice, trzích i mentalitě lidí,“ vysvětlil rektor dvouletou cestu k založení
Čínského centra VŠTE.

V něm bude pracovat sedm lidí, z toho pět Číňanů – čtyři ze šanghajské univerzity a jeden ze Severočínské technické univerzity v Pekingu. „Ti se budou podílet na výuce čínštiny, etiky, historie, geografie. Vedle toho budeme pořádat výstavy, besedy nebo projekce čínských filmů. Časem by se mělo dostat ale třeba i na čínskou kuchyni nebo medicínu. Od příštího roku program doplní témata zaměřená na podporu obchodu, podnikání a cestovního ruchu,“ říká Josef Korda, vedoucí centra.

To chce podnikatelům nabídnout kontakty na čínské výrobce a obchodníky zvláště v regionech, kde má VŠTE vybudované vazby jako je Šanghaj, Peking nebo Kaifeng, s jejichž vysokými školami spolupracuje. Vedle toho jim chce poskytnout i rady, jak se chovat na jednáních, sjednávat schůzky, co lze a co ne projednat při jednání u stolu v restauraci, neboť to se od evropských zvyklostí liší. Právě tyto „byznysové“ služby mají Čínské centrum VŠTE odlišit od Konfuciova institutu, který existuje při Univerzitě Palackého v Olomouci.  

Součástí této strategie proto je i dnes uzavřená smlouva o partnerství VŠTE s Institutem Nové hedvábné stezky, jejímž prezidentem je bývalý vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kohout. Právě toto sdružení by mělo pomoci vytvářet další rozsáhlejší projekty. „Věřím, že význam Čínského centra VŠTE přesáhne hranice města a kraje i do sousedního Rakouska a Německa,“ uvedl.

Financování centra se rozdělí VŠTE s čínskými partnery. Ti budou hradit pobyt pětice vyučujících, kteří se budou vždy po půl roce střídat. Škola pak uhradí zbylé provozní náklady.

Návštěvníci Čínského centra VŠTE mohou už nyní využít knihovnické služby a shlédnout výstavu o čínské architektuře, která potrvá do 30. června. V květnu proběhne večer tradiční čínské hudby a čínské poezie. Otevírací doba centra je pondělí až pátek od 10 do 18 hodin.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…