Výstava ÚSTR vůbec poprvé mapuje perzekuci selského stavu

31.05.2016 13:00

Vztah Čechů k půdě je dodnes neblaze poznamenán násilím v době kolektivizace. Ukazuje to výstava Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu, kterou ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem a dalšími institucemi připravil Ústav pro studium totalitních režimů.

Výstava ÚSTR vůbec poprvé mapuje perzekuci selského stavu
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

„Je to poprvé od Listopadu 89, kdy se připomíná trpký úděl selského stavu za nacismu a komunismu,“ charakterizuje výstavu historik ÚSTR Jaroslav Rokoský, vedoucí autorského týmu. „Expozice zachycuje existenci selského stavu na českém území – od Rakouska-Uherska přes první republiku, protektorát a socialismus až k současnosti. Na dobu války a komunismu se samozřejmě zaměřuje nejvíc,“ upřesňuje historik ÚSTR Jiří Urban, jeden z autorů.

Výstava mimo jiné odráží skutečnost, že zatímco nacisté české zemědělství pragmaticky využívali, ale přitom ho ponechali v chodu a dohlíželi na jeho stálou produkci, komunisté byli mnohem revolučnější. Ideologie pro ně znamenala víc, než aby hospodářství fungovalo. „Nacisté se z vyspělého zemědělství snažili vytěžit co nejvíce pro své válečné cíle, zatímco komunisté sedláky likvidovali jako nepohodlnou sociální skupinu,“ dodává J. Rokoský.

Podle ředitele ÚSTR, historika Zdeňka Hazdry přitom největší problém není „rozorání mezí“, jak se často uvádí: „Tendence ke scelování pozemků tu byly i bez komunistů. Ale v tomto případě byl doslova vymýcen selský stav – celá jedna vrstva lidí, kteří měli léta vytvářený vztah k půdě, vlastně zmizela. Tím jsme poznamenáni dodnes, pozná se to na našem vztahu k přírodě.“

Následky kolektivizačního násilí nacházejí historici i dávno po listopadu 1989: podle nich se projevují například minimálním zájmem restituentů znovu hospodařit na navrácených pozemcích. „Ani čtvrtstoletí po listopadu 1989 jsme nedokázali dostatečně nahlédnout, co se vlastně tenkrát stalo, a zůstáváme přezíraví k nápravě tehdejších křivd,“ uzavírá J. Rokoský.

Výstava je multimediální – vedle vystavených předmětů, textů a fotografií návštěvník zhlédne i ukázky z dobových nahrávek a filmů, které uvedené problematice dodávají plastičnost. Doprovodný program přinese během června a září několik besedních večerů.

V Národním zemědělském muzeu bude výstava k vidění do konce září a poté se chystá její putování do regionů.

www.rozkulaceno.cz


Předseda JZD, fotoarchiv NZM Praha


Rozorávání mezí, Blevice, okr. Kralupy n. Vlt., fotoarchiv NZM Praha


Domácnost v padesátých letech, fotoarchiv NZM Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…